Στο Νομό Αιτ/νίας λειτουργούν τρία υδροηλεκτρικά φράγματα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά νερού στην Ελλάδα. Το ξήλωμα της Δ.Ε.Η, που συνεχίζεται με το σχέδιο νόμου για «τη μικρή Δ.Ε.Η», δεν πρόκειται να σταματήσει και φάνηκε και από τον τρόπο που διεκδίκησε η Τρόικα τη Δ..Ε.Η και τα υδροηλεκτρικά φράγματα – σταθμούς και τα λιγνιτορυχεία. Το έθεσε ως προαπαιτούμενο ώστε να καταβάλει τη δόση. Έχουν στοχοποιήσει ορυκτό πλούτο, ρεύμα και νερό.
Στο Νομό Αιτ/νίας υπάρ­χει και ο πα­ρά­γο­ντας των χι­λιά­δων μι­κρών  αγρο­τών που αν χά­σου­με τον κρα­τι­κή ιδιο­κτη­σία στη Δ.Ε.Η θα οδη­γη­θούν  στο μα­ρα­σμό μιας και απο 4-6ευ­ρώ που κα­τέ­βα­λαν ως τώρα για νερό θα πάνε στα 30-60ευ­ρώ. Η μο­νο­πώ­λη­ση της αγρο­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας είναι επί­σης κύ­ριος στό­χος ντό­πιων και πο­λυ­ε­θνι­κών κε­φα­λαί­ων. Απο την έμ­με­ση ή άμεση κα­το­χή των γαιών, απο την πα­ρα­γω­γή μέχρι τη δια­νο­μή, θα κυ­ριαρ­χή­σουν τα «τζά­κια» του Μνη­μο­νί­ου και κά­ποιες πο­λυ­ε­θνι­κές. Η Δ.Ε.Η θα μπο­ρού­σε να γίνει η μη­τέ­ρα των μαχών ενά­ντια στην κυ­βέρ­νη­ση, θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει και την εξω­θε­σμι­κή ανα­τρο­πή της Κυ­βέρ­νη­σης.

1. Ξε­κι­νή­σα­με με πρω­το­βου­λία συ­ντρό­φων γύρω απο την «Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά», να πα­ρέμ­βου­με στην κα­τεύ­θυν­ση της αλ­λη­λεγ­γύ­ης και της ενερ­γη­τι­κής στή­ρι­ξης στον αγώνα για κρα­τι­κή Δ.Ε.Η με ερ­γα­τι­κό και κοι­νω­νι­κό έλεγ­χο. Να λει­τουρ­γή­σου­με σαν το γρα­νά­ζι που θα βάλει το θέμα της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης στην πο­λι­τι­κή αν­τζέ­ντα της πόλης και θα τρα­βή­ξει την Ο.Μ του Αγρι­νί­ου στη θέση που της αξί­ζει πλέον, την πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στα μέτρα Τρόι­κας –ΔΝΤ- Μπό­μπο­λα και Μυ­τι­λη­ναί­ου και στο Αγρί­νιο και πα­ντού.

2. Απο­φα­σί­σα­με να πα­ρέμ­βου­με, μέσα απο τη δι­κτύ­ω­ση των συ­ντρό­φων, στις ίδιες τις δια­δι­κα­σί­ες των ερ­γα­ζο­μέ­νων, στη συ­νέ­λευ­ση στο φράγ­μα και υδροη­λε­κτρι­κό σταθ­μό του Κα­στρα­κί­ου στις 3/7. Μαζί μας βρέ­θη­κε και η βου­λευ­τί­να του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Α΄ Θεσ­σα­λο­νί­κης και στέ­λε­χος της Δ.Ε.Α, Γιάν­να Γαϊ­τά­νη, η οποία είχε ανά­λο­γες πα­ρα­στά­σεις από την Κο­ζά­νη  και τον αγώνα ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΕΥΑΘ. Η συμ­με­το­χή των ερ­γα­ζο­μέ­νων με την συμ­βο­λή του Σω­μα­τεί­ου ηταν σχε­δόν κα­θο­λι­κή. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι με­τεί­χαν με πολ­λές το­πο­θε­τή­σεις και ερω­τα­πα­ντή­σεις και έβγα­λαν στην επι­φά­νεια όλους τους φό­βους, την ελ­πί­δα μιας κυ­βέρ­νη­σης ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα, την αγω­νι­στι­κό­τη­τα, μέχρι το Δ.Σ. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι περ­νούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α απο «κρισ­σά­ρα» και θα έπρε­πε να είναι κά­ποιο ηγε­τι­κό στέ­λε­χος παρών, για να ακού­σει πως εκ­φρά­ζο­νται οι ερ­γα­ζό­με­νοι για από­ψεις, όπως του σ. Στα­θά­κη. Η Ο.Μ εκ­προ­σω­πή­θη­κε και εκ­δή­λω­σε την συ­μπα­ρά­στα­ση της, με το­πο­θέ­τη­σή του Γραμ­μα­τέα.

Η σ. Γ. Γαϊ­τά­νη έκανε ει­σή­γη­ση πάνω στις θέ­σεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο θέμα της Δ.Ε.Η. Πρέ­πει να είχε χρό­νια να πε­ρά­σει βου­λευ­τής της Αρι­στε­ράς από αυ­τούς τους χώ­ρους. Όχι με δελ­τία τύπου, όχι με στρογ­γυ­λέ­μα­τα και πο­λι­τι­κο­συν­δι­κα­λι­στι­κά κολ­πά­κια, αλλα στη βάση ΤΑΞΗ ΕΝΑ­ΝΤΙΑ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ακο­λού­θη­σε εξόρ­μη­ση σε διά­φο­ρους το­μείς της μο­νά­δας και συ­ζή­τη­ση με τους ερ­γα­ζό­με­νους.

3. Την επό­με­νη μέρα 4/7 απο­φα­σί­στη­κε συ­γκέ­ντρω­ση εξω απο το κτή­ριο της Δ.Ε.Η, η οποία κλι­μα­κώ­θη­κε σε πλήρη κα­τά­λη­ψη, το προ­σω­πι­κό στα­μά­τη­σε να ερ­γά­ζε­ται και βγήκε απο το χώρο, όταν διά­φο­ρα φα­σι­στοει­δή προ­κα­λού­σαν, σπρώ­χνο­ντας τον κόσμο και τους απερ­γούς  για να πε­ρά­σουν. Υπήρ­χε με­γά­λο κομ­μά­τι αλ­λη­λέγ­γυων κύρια απο τα δυο κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς. Πλέον το σύ­νο­λο σχε­δόν των επαγ­γελ­μα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων εχει εκ­δό­σει και μια ανα­κοί­νω­ση συ­μπα­ρά­στα­σης στη Δ.Ε.Η. Δεν αρκεί. Είναι μο­νό­δρο­μος η ανα­συ­γκρό­τη­ση του Συ­ντο­νι­στι­κού Σω­μα­τεί­ων-Φο­ρέ­ων- Επι­τρο­πής Αγώνα και ενας δί­αυ­λος επι­κοι­νω­νί­ας με το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο ( ιδρυ­τι­κό μέλος του ΠΑΜΕ).
Να κά­νου­με ξανά ενα βήμα που έχου­με ξα­να­κά­νει στην κα­τεύ­θυν­ση του Συ­ντο­νι­σμού και της μα­ζι­κό­τη­τας των αντι­στά­σε­ων.
ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΧΗ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Η

ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙ­ΝΩ­ΝΙ­ΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΡΕΥΜΑ ΦΤΗ­ΝΟ- Δ.Ε.Η ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Ετικέτες