Δημοσιεύουμε κείμενο που εστάλη στο rproject από σύντροφο από το Αγρίνιο, νέο αγρότη, ενεργό στο κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, ως προγραμματική συμβολή στην υπόθεση της ανατροπής και μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς η γνώμη και η στήριξη των ίδιων των αριστερών αγωνιστών του αγροτικού κινήματος είναι αναγκαία για την πολιτική της Αριστεράς για τα αγροτικά ζητήματα.
Πολ­λές φορές έχου­με ακού­σει διά­φο­ρους πο­λι­τι­κούς να λένε ότι εν καιρό κρί­σης ένας από τους κλά­δους που θα ανα­ζω­πυ­ρώ­σει την οι­κο­νο­μία είναι ο πρω­το­γε­νής το­μέ­ας . Ανά­πτυ­ξη ακού­με για τον πρω­το­γε­νή τομέα γε­νι­κά και αό­ρι­στα . Η αλή­θεια όμως είναι ότι με το ζόρι ο κατά κύριο επάγ­γελ­μα αγρό­της βγά­ζει τα προς το ζην καθώς δεν μπο­ρεί να είναι αντα­γω­νι­στι­κός απέ­να­ντι στους άλ­λους αγρό­τες της Ευ­ρώ­πης. Αυτό συμ­βαί­νει γιατί το μόνο πλε­ο­νέ­κτη­μα που του επέ­τρε­ψε η κρίση και η πο­λι­τι­κή της δια­χεί­ρη­ση απο ΠΑ­ΣΟΚ-Ν.Δ-ΔΗ.ΜΑΡ, είναι αυτό της ποιό­τη­τας των προ­ϊ­ό­ντων του. Τα μειο­νε­κτή­μα­τα απέ­να­ντι σε χώρες όπως η Βουλ­γα­ρία Ρου­μα­νία κλπ είναι ότι εμείς πλη­ρώ­νου­με ακρι­βό­τε­ρο πε­τρέ­λαιο, ακρι­βό­τε­ρα λι­πά­σμα­τα και ακρι­βό­τε­ρα ενοί­κια .
Ο δε βό­ρειο­ευ­ρω­παί­ος αγρό­της έχει τε­ρά­στιες εκτά­σεις να δια­χει­ρι­στεί σε αντί­θε­ση με τον Έλ­λη­να όπου ο κλή­ρος είναι μι­κρός.  Επι­πλέ­ον  , η Γερ­μα­νία π.χ εχει βρεί τους νο­μι­κούς τρό­πους να εφαρ­μό­ζει μέτρα κρα­τι­κού προ­στα­τευ­τι­σμού που αρ­νεί­ται η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη Ευ­ρώ­πη σε όλους τους άλ­λους .Το Γερ­μα­νι­κό κρά­τος προ­α­γο­ρά­ζει τη σο­δειά των Γερ­μα­νών με­γα­λο­κλη­ρού­χων. Ο “ελεύ­θε­ρος αντα­γω­νι­σμός» , είναι τόσο ελεύ­θε­ρος όσο συμ­φέ­ρει τους με­γα­λε­μπό­ρους και τους βιο­μή­χα­νους.
Οι πο­λι­τι­κές του μνη­μο­νί­ου έχουν κα­τα­στρέ­ψει τον μικρό αγρό­τη και η νέα ΚΑΠ 2015-2020 είναι κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στα μετρά των με­γά­λων αγρο­τών της βό­ρειας Ευ­ρώ­πης .
Τι θα πρέ­πει να κάνει μια κυ­βέρ­νη­ση αρι­στε­ράς ώστε να δώσει ώθηση στην ανά­πτυ­ξη του πρω­το­γε­νούς τομέα ?
Θα χρεια­στεί μια στρα­τη­γι­κή για  στο­χευ­μέ­νη πα­ρα­γω­γή στις διά­φο­ρες αγρο­τι­κές πε­ριο­χές με την κα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή εκ­με­τάλ­λευ­ση των φυ­σι­κών πόρων χωρίς Σκου­ριές Κε­ρα­τέ­ες ή την εγκλη­μα­τι­κή υπο­βάθ­μι­ση του λι­μα­νιού του Αστα­κού , μισή ώρα απο το Μπάρι της Ιτα­λί­ας . Χωρίς οδικό δί­κτυο , με το με­γα­λύ­τε­ρο φυ­σι­κό λι­μά­νι της χώρας να ασχο­λεί­ται μόνον με τη με­τα­φο­ρά πυ­ρο­μα­χι­κών στον Ισ­ραι­λι­νό στρα­τό και κάτι πα­τά­τες που ξε­μέ­νουν απο την Πάτρα , τολ­μά­νε να μι­λά­νε για ανά­πτυ­ξη.
-  Η συ­νερ­γα­σία με τα ελ­λη­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια και η εκ­με­τάλ­λευ­ση των ερευ­νών που έχουν κάνει σε κάθε πε­ριο­χή είναι απα­ραί­τη­τη κάτι που έως τώρα δεν γί­νε­ται και εάν γί­νε­ται είναι προ­σαρ­μο­σμέ­νη στα με­γά­λα κε­φά­λαια ,π.χ Πα­νε­πι­στή­μιο Δυτ.Ελ­λά­δας και Agrino .
-  Το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα για τον αγρό­τη είναι το ακρι­βό πε­τρέ­λαιο.
    Mια κυ­βέρ­νη­ση της αρι­στε­ράς θα πρέ­πει να μειώ­σει την τιμή του στους αγρό­τες επι­στρέ­φο­ντας τους το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος του φόρου μέσω των βι­βλί­ων εσό­δων εξό­δων που έχουν ανοί­ξει. Και όταν λέμε μεί­ω­ση δεν εν­νο­ού­με 5-10 λεπτά το λίτρο , αλλά το κό­στος του πε­τρε­λαί­ου να μην είναι πάνω από 80-90 λεπτά το λίτρο για τον αγρό­τη , πράγ­μα που θα μειώ­σει το κο­στο­λό­γιο ανά στρέμ­μα κατά 10 με 20 ευρώ ανα­λό­γως την καλ­λιέρ­γεια .
Το κό­στος των λι­πα­σμά­των πρέ­πει να πέσει όσο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρο ίσως μειώ­νο­ντας το ΦΠΑ όσο πε­ρισ­σό­τε­ρο γί­νε­ται . Έλεγ­χος στους συ­νε­ται­ρι­σμούς και δη­μιουρ­γία ενός νέου μο­ντέ­λου συ­νε­ται­ρι­σμού αγρο­τών που θα δου­λεύ­ουν για όλους τους αγρό­τες και όχι μόνο για 5-6 τσι­φλι­κά­δες .Το υπάρ­χον μο­ντέ­λο των συ­νε­ται­ρι­σμών δεν λει­τουρ­γεί όπως θα έπρε­πε να λει­τούρ­γει και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι συ­νε­ται­ρι­σμοί είναι πνιγ­μέ­νοι στα χρέη. Αλλοι δεν μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες που θα έπρε­πε στους συ­νε­ται­ρι­ζό­με­νους και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι δεν έχουν την κα­θε­το­ποί­η­ση που θα έπρε­πε να έχουν για τα προ­ϊ­ό­ντα που πα­ρά­γουν οι συ­νε­ται­ρι­ζό­με­νοι.
-   Κί­νη­τρα για κα­θε­το­ποί­η­ση των προ­ϊ­ό­ντων των αγρο­τών . Δεν γί­νε­ται ο αγρό­της το 2014 να εξαρ­τά­ται από τα κέφια του εκα­στο­τε εμπό­ρου και κάθε με­τα­ποι­η­τή , καθώς ο ίδιος δεν μπο­ρεί να αντέ­ξει το κό­στος της κα­θε­το­ποί­η­σης των προ­ϊ­ό­ντων που πα­ρά­γει ούτε με τις επι­δο­τή­σεις του ΕΣΠΑ. Υπάρ­χουν για πα­ρά­δειγ­μα πε­ριο­χές που πα­ρά­γουν χι­λιά­δες τό­νους πορ­το­κα­λιών και δεν υπάρ­χει κοντά ένα συ­σκευα­στή­ριο ούτε καν ψυ­γεία για να απο­θη­κεύ­ουν την πα­ρα­γω­γή κά­νο­ντας τους αγρό­τες ευά­λω­τους απέ­να­ντι στους έμπο­ρους και τα καρ­τέλ τους .Έτσι θα πρέ­πει σε συν­δυα­σμό με τα προ­γράμ­μα­τα του ΕΣΠΑ αλλά και τις δυ­να­τό­τη­τες που δίνει η νέα ΚΑΠ , να υπάρ­χει και κρα­τι­κή ενί­σχυ­ση σε ότι αφορά την με­τα­ποί­η­ση των προ­ϊ­ό­ντων ώστε οι αγρό­τες να μπο­ρέ­σουν να απορ­ρο­φή­σουν το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος των προ­γραμ­μά­των που υπάρ­χουν. Σή­με­ρα ελά­χι­στοι είναι αυτοί που μπο­ρούν να αντέ­ξουν τα κόστη της κα­θε­το­ποί­η­σης καθώς είναι υπέ­ρο­γκα .
-   Κί­νη­τρα και επι­δο­τή­σεις για δη­μιουρ­γία μο­νά­δων πα­ρά­γω­γης ενερ­γεί­ας από τα λήμ­μα­τα των κτη­νο­τρο­φι­κών μο­νά­δων σε συν­δυα­σμό με αυτά που τρέ­χουν από το ΕΣΠΑ καθώς στην Ελ­λά­δα λει­τουρ­γούν ελά­χι­στες αυτή την στιγ­μή μο­νά­δες πα­ρά­γω­γης ενερ­γεί­ας από βιο­α­έ­ριο. Οι κτη­νο­τρό­φοι χά­νουν έξτρα έσοδα που θα μπο­ρού­σαν να έχουν από την πα­ρα­γω­γή ενερ­γεί­ας και την πα­ρα­γω­γή ορ­γα­νι­κής ου­σί­ας από τα λήμ­μα­τα των μο­νά­δων τους . Κρα­τι­κή δέ­σμευ­ση από την ΔΕΗ ότι θα αγο­ρά­ζει το ρεύμα . Ο κτη­νο­τρο­φι­κός το­μέ­ας περ­νά­ει μια με­γά­λη κρίση καθώς οι τιμές του γά­λα­κτος σε συν­δυα­σμό με το με­γά­λο κό­στος των ζω­ο­τρο­φών , έχει συρ­ρι­κνώ­σει το ει­σό­δη­μα τους. Το να εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται τα λήμ­μα­τα από τα ζώα τους θα τους δώσει μια με­γά­λη οι­κο­νο­μι­κή ανάσα καθώς επί­σης θα πα­ρά­γουν κα­θα­ρή ηλε­κτρι­κή ενερ­γεία αλλά και ορ­γα­νι­κή ουσία που μπο­ρούν επί­σης να που­λή­σουν η να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν σαν λί­παν­ση στα χω­ρά­φια τους .
-    Κί­νη­τρα για την δη­μιουρ­γία υδρο­πο­νι­κων θερ­μο­κη­πί­ων καθώς εί­μα­στε η χώρα της Ευ­ρώ­πης με την με­γα­λύ­τε­ρη ηλιο­φά­νεια πα­ρό­λα αυτά πα­ρά­γου­με μόνο το 50 % των οπω­ρο­κη­πευ­τι­κών που κα­τα­να­λώ­νου­με , σε αντί­θε­ση με την Ολ­λαν­δία που πα­ρά­γει το 110% . Με­γά­λη ευ­θύ­νη γι αυτό έχει η υδρο­πο­νι­κη καλ­λιέρ­γεια που δεν έχει εφαρ­μο­στεί στην Ελ­λά­δα λόγο του με­γά­λου κό­στους της . Η υδρο­πο­νι­κή καλ­λιέρ­γεια μπο­ρεί να πολ­λα­πλα­σιά­σει την στρεμ­μα­τι­κή από­δο­ση ενός απλού θερ­μο­κη­πί­ου , αλλά τα κόστη είναι υπέ­ρο­γκα . Η προ­ώ­θη­ση της όμως θε­ω­ρεί­ται ανα­γκαία για να αυ­ξη­θεί η πα­ρά­γω­γη και να κα­λύ­πτου­με το σύ­νο­λο των ανα­γκών της χώρας στα τρό­φι­μα αυτά και γιατί όχι να εξά­γου­με με­γά­λες πο­σό­τη­τες . Η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να προ­χω­ρά και θα ρίξει ση­μα­ντι­κά το κό­στος.
Εκ­συγ­χρο­νι­σμός των αρ­δευ­τι­κών υπο­δο­μών καθώς στην Ελ­λά­δα έχου­με πε­ριο­χές όπου το νερό χύ­νε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτα καθώς με τις υπάρ­χου­σες υπο­δο­μές οι αγρό­τες πο­τί­ζουν με κα­τά­κλι­ση πράγ­μα το οποίο έχει με­γά­λη σπα­τά­λη νερού και μι­κρό­τε­ρη στρεμ­μα­τι­κή από­δο­ση των προ­ϊ­ό­ντων τους , σε σχέση με την τε­χνί­τη βροχή και την στά­γδην αδρευ­ση . Όπως επί­σης υπάρ­χουν και πε­ριο­χές που πε­ρι­μέ­νουν και πε­ρι­μέ­νουν , τα τε­λευ­ταία 20 χρό­νια να γί­νουν αρ­δευ­τι­κά , για να συ­γκρα­τεί­ται το νερό και να μπο­ρούν το κα­λο­καί­ρι να πο­τί­ζουν τα χω­ρά­φια τους χωρίς προ­βλή­μα­τα . Είναι το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο πράγ­μα για έναν αγρό­τη να έχει νερό και το νερό αυτό να μην χρη­σι­μο­ποιεί­ται αλό­γι­στα για να συ­νε­χί­σει να το έχει και τα επό­με­να χρό­νια .
Χάρ­της πα­ρά­γω­γης ανά πε­ρι­φέ­ρεια . Θα πρέ­πει να γίνει ένας εκ­συγ­χρο­νι­σμέ­νος χάρ­της σε συ­νερ­γα­σία με τα πα­νε­πι­στή­μια ώστε ο αγρό­της κάθε πε­ριο­χής να πα­ρά­γει τα προ­ϊ­ό­ντα που πρέ­πει στην κάθε πε­ριο­χή. Για πα­ρά­δειγ­μα στην Λά­ρι­σα που κιν­δυ­νεύ­ει με ερη­μο­ποί­η­ση δεν θα πρέ­πει να πα­ρά­γουν φυτά που έχουν με­γά­λες απαι­τή­σεις σε νερό μέχρι να ξανά ζω­ντα­νέ­ψει ο υδρο­φό­ρος ορί­ζο­ντας . Θα πρέ­πει να συ­μπλη­ρώ­νε­ται το ει­σό­δη­μα των αγρο­τών της πε­ριο­χής με κρα­τι­κές επι­δο­τή­σεις για να το κά­νουν .
Οι γε­ω­πο­νι­κές και κτη­νια­τρι­κές σχό­λες πρέ­πει να κα­τα­θέ­σουν στην κοι­νω­νία τις με­λέ­τες τους και η κάθε πε­ριο­χή ανά­λο­γα με τα συ­γκρι­τι­κά της πλε­ο­νε­κτή­μα­τα θα πρέ­πει να καλ­λιερ­γεί συ­γκε­κρι­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα . Θα πρέ­πει επί­σης να δο­θούν έξτρα κί­νη­τρα ώστε να πα­ρά­γουν οι αγρό­τες μας προ­ϊ­ό­ντα που έχουν έλ­λει­ψη στην χώρα μας και μπο­ρούν να καλ­λιερ­γη­θούν και εδώ . Βελ­τι­στο­ποί­η­ση συ­γκρι­τι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των Εάν κάτι πάει κα­λυ­τέ­ρα στην Ελ­λά­δα απ ότι στην υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη είναι η ποιό­τη­τα των προ­ϊ­ό­ντων μας η όποια θα πρέ­πει να βελ­τιω­θεί ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο . Αυτό μπο­ρεί να γίνει μέσω πα­ρα­κο­λού­θη­σης των αγρο­κτη­μά­των από ει­δι­κούς δο­ρυ­φό­ρους που κά­νουν ανα­λύ­σεις εδά­φους ώστε να ξέρει ο αγρό­της ανά πάσα στιγ­μή τι χρειά­ζε­ται να κάνει ώστε να έχει ποιο­τι­κό­τε­ρη πα­ρα­γω­γή , αλλά και τι λί­παν­ση να κάνει για να την πε­τύ­χει . Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα κράτη αγρά­ζουν δο­ρυ­φο­ρι­κό χρόνο για τέ­τοιους λό­γους. Απο το να αγο­ρά­ζου­με τις τρά­πε­ζες και να τις επι­στρέ­φου­με στους ιδιώ­τες , ξανά και ξανά , να πάει το Δη­μό­σιο χρήμα στο ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. Ποιο­τι­κός έλεγ­χος των τε­λι­κών πα­ρα­γό­με­νων προ­ϊ­ό­ντων σε κρα­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς οι οποί­οι θα πρέ­πει να εξο­πλι­στούν με μη­χα­νή­μα­τα τε­λευ­ταί­ας τε­χνο­λο­γί­ας ώστε να ξέρει ο αγρό­της ποσό ποιο­τι­κό είναι το προ­ϊ­όν που έχει .
-   Δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νί­ες με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα οι οποί­ες έχουν τε­ρα­στία έλ­λει­ψη σε αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα που εμείς εδώ μπο­ρού­με να πα­ρά­γου­με ώστε να γί­νε­ται απευ­θεί­ας εξα­γω­γή σε αυτές τις χώρες χωρίς ο αγρό­της να έχει το κα­πέ­λο του εμπό­ρου . Τέλος θα πρέ­πει να ανοί­ξει η στρό­φι­γκα των δά­νειων από τις τρά­πε­ζες για τους αγρό­τες με χα­μη­λό­τε­ρα επι­τό­κια καθώς για την ώρα αυτή η στρό­φι­γκα είναι ανοι­χτή μόνο για τους με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες .

* O Δη­μή­τρης Κα­λα­μπό­κας είναι από το Αγρί­νιο, έχει δια­τε­λέ­σει μέλος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Φοι­τη­τών στα ΤΕΙ Λα­μί­ας, αντι­πρό­ε­δρος του Σω­μα­τεί­ου Φαρ­μα­κο­ϋ­παλ­λή­λων Αγρι­νί­ου και σή­με­ρα είναι νέος αγρό­της. (αναδημοσίευση από Rproject )