Κάποιες σκέψεις για τα πρώτα μέτρα ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα
Στην Αι­τω­λο­α­καρ­να­νία ,τη μανά του κα­πνού , από το 2000  στα­μά­τη­σαν να καλ­λιερ­γού­νται τα καπνά λόγω των μέ­τρων της Ε.Ε. Ο με­γα­λύ­τε­ρος σε έκτα­ση νομός της Χώρας , είναι σε πα­ρακ­μή !!
Καμία ερευ­νά δεν έγινε για το πώς θα αντι­κα­τα­στα­θεί το ει­σό­δη­μα των αγρο­τών στην μετά κα­πνών εποχή !! Οι αγρό­τες της πε­ριο­χής έχουν στρα­φεί κατά κύριο λόγο στην πα­ρά­γω­γη των ζω­ο­τρό­φων , τρι­φύλ­λια κα­λα­μπό­κια κλπ , καλ­λιέρ­γειες που για να απο­δώ­σουν ένα αξιο­πρε­πές ει­σό­δη­μα πρέ­πει να καλ­λιερ­γού­νται σε τε­ρά­στιες εκτά­σεις πράγ­μα που ευ­νο­εί μόνο τους με­γά­λο­α­γρό­τες. Οι υπό­λοι­ποι καλ­λιερ­γούν απλά και μόνο για να δια­τη­ρή­σουν τα δι­καιώ­μα­τα των επι­δο­τή­σε­ων της ΕΕ . Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα είναι ότι σε μια μέση χρο­νιά , απο την καλ­λιέρ­γεια κα­λα­μπο­κιού , ο αγρό­της έχει κατά μέσο ορό 50 ευρώ κα­θα­ρά κέρδη το στρέμ­μα !!! Πράγ­μα που ση­μαί­νει ότι για να ζήσει κά­ποιος αξιο­πρε­πώς πρέ­πει να καλ­λιερ­γεί 250 και πλέον στρέμ­μα­τα  σε μια Ελ­λά­δα που ο μέσος αγρό­της έχει 50 στρέμ­μα­τα ιδιό­κτη­τα !!! 
Τα πα­νε­πι­στή­μια κρα­τούν τις έρευ­νες στα συρ­τά­ρια και οι κα­θη­γη­τές πε­ρι­μέ­νουν κά­ποιον πλού­σιο να τις αγο­ρά­σει μαύρα και να κο­νο­μά­νε εις βάρος των αγρο­τών και όλων των ελ­λή­νων φο­ρο­λο­γου­μέ­νων που τους πλη­ρώ­νουν .
Η πρό­τα­ση  για την ανά­πτυ­ξη του πρω­το­γε­νούς τομέα του της Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας περνά βέ­βαια από ένα συ­νο­λι­κό πλαί­σιο ανα­συ­γκρό­τη­σης που πρέ­πει να τεθεί από την νέα κυ­βέρ­νη­ση με κορμό την Αρι­στε­ρά .
Αυτή την στιγ­μή η χωρά μας βρί­σκε­ται σε μια αν­θρω­πι­στι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κρίση που ΜΟΝΟ ο πρω­το­γε­νής το­μέ­ας μπο­ρεί να την εξα­λή­ψει με τον να τον κά­νου­με την βαριά βιο­μη­χα­νία της χώρας .
Η Ελ­λά­δα αυτή την στιγ­μή πα­ρά­γει μόνο το 60% των κη­πευ­τι­κών που κα­τα­να­λώ­νει. Με δε­δο­μέ­νη την ηλιο­φά­νεια της χώρας , την ποιό­τη­τα του εδά­φους και το με­σο­γεια­κό κλίμα αυτό είναι τρα­γι­κό , ει­δι­κά αν ανα­λο­γι­στού­με ότι η Ολ­λαν­δία πα­ρά­γει το 120% της εγ­χώ­ριας κα­τα­νά­λω­σης !!!  Αυτό συμ­βαί­νει γιατί η υδρο­πο­νία δεν έχει προ­χω­ρή­σει στην χωρά μας , λόγο του με­γά­λου κό­στους εγκα­τά­στα­σης των υδρο­πο­νιών θερ­μο­κη­πί­ων 100,000 ευρώ ανά στρέμ­μα πε­ρί­που. Στα προ­γράμ­μα­τα των προη­γου­μέ­νων κυ­βερ­νή­σε­ων η υδρο­πο­νία δεν είχε καμία θέση. Εάν είχε τώρα θα μπο­ρού­σα­με να πα­ρά­γου­με το 500% της κα­τα­νά­λω­σης μας σε κη­πευ­τι­κά. Είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να ανα­πτυ­χτεί στην χώρα μας , όχι μόνο για να κά­νου­με εξα­γω­γές ή να κερ­δί­ζουν πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα οι αγρό­τες , αλλά για να μπο­ρού­με να έχου­με αυ­το­νο­μία σαν χώρα στα κη­πευ­τι­κά . Στα προ­γράμ­μα­τα του εσπα θα πρέ­πει να είναι μέσα η επι­χο­ρή­γη­ση υδρο­πο­νι­κών  μο­νά­δων .
Απε­μπλο­κή των αγρο­τών από την πα­ρά­γω­γη ζω­ο­τρο­φών δί­νο­ντας κί­νη­τρα στους κτη­νο­τρό­φους να δη­μιουρ­γή­σουν μο­νά­δες υδο­πο­νι­κων ζω­ο­τρο­φών οι οποί­ες θα μειώ­σουν στο μισό το κο­στο­λό­γιο των ζω­ο­τρο­φών στους κτη­νο­τρό­φους ,  θα απε­γκλω­βί­σουν πολ­λές χι­λιά­δες στρέμ­μα­τα από την πα­ρά­γω­γη ζω­ο­τρο­φών και θα μειώ­σουν την τιμή του κρέ­α­τος και του γά­λα­κτος στον Έλ­λη­να κα­τα­να­λω­τή !!!  Τέλος θα βοη­θή­σει τους κτη­νο­τρό­φους στην αύ­ξη­ση των κο­πα­διών τους άρα και στην αύ­ξη­ση της πα­ρα­γω­γής γά­λα­κτος και κρέ­α­τος με συ­νέ­πεια την μεί­ω­ση των ει­σα­γω­γών και γιατί όχι τις εξα­γω­γή ελ­λη­νι­κού κρέ­α­τος αλλά και γα­λα­κτο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων !!!
Πα­ρά­γω­γη ενερ­γεί­ας και φθη­νών ορ­γα­νι­κών λι­πα­σμά­των από τα λύ­μα­τα των κτη­νο­τρο­φι­κών μο­νά­δων . Η ΔΕΗ θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει σε δη­μιουρ­γία μο­νά­δων πα­ρα­γω­γής ενερ­γεί­ας από βιο­μά­ζα σε κάθε νόμο και να προ­χω­ρή­σει σε συμ­φω­νία- κί­νη­τρο για τους κτη­νο­τρό­φους ώστε να με­τα­φέ­ρουν την βιο­μά­ζα από τις μο­νά­δες τους στα ερ­γο­στά­σια της ΔΕΗ με αντάλ­λαγ­μα την μεί­ω­ση του ρεύ­μα­τος. Ετσι θα μειω­θεί το κό­στος ενερ­γεί­ας στις κτη­νο­τρο­φι­κές μο­νά­δες και η ΔΕΗ θα πα­ρά­γει κα­θα­ρή ενερ­γεία μειώ­νο­ντας τα πρό­στι­μα της ΕΕ . Με τα υπο­λείμ­μα­τα της επε­ξερ­γα­σί­ας της βιο­μά­ζας μπο­ρούν να πα­ρά­γο­νται φθηνή βιο­λο­γι­κά λι­πά­σμα­τα που θα τα αγο­ρά­ζουν οι αγρό­τες μειώ­νο­ντας το κο­στο­λό­γιο των λι­πα­σμά­των και αυ­ξά­νο­ντας την ποιό­τη­τα των προ­ϊ­ό­ντων τους !!
Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι η ΕΕ δίνει την Ελ­λά­δα 4 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια για την πα­ρά­γω­γη κα­θα­ρής ενερ­γεί­ας. Με αυτά τα χρή­μα­τα μπο­ρούν να κα­τα­σκευα­στούν 4,000 μο­νά­δες πα­ρα­γω­γής 1MW η κάθε μια , 4,000 MW κα­θα­ρής φθη­νής ενερ­γεί­ας για την Ελ­λά­δα !!!
Εκ­με­τάλ­λευ­ση του με­σο­γεια­κού κλΊ­μα­τος για την πα­ρά­γω­γη πα­ρα­δο­σια­κών ποι­κι­λιών μη γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων , κά­νο­ντας την χώρα μας τρο­φο­δό­τη της Ευ­ρώ­πης  σε τρό­φι­μα που δεν θα προ­κα­λούν καρ­κί­νο (όπως κά­νουν τα με­ταλ­λαγ­μέ­να ) . Στην ΕΕ επι­τρά­πη­κε η καλ­λιέρ­γεια με­ταλ­λαγ­μέ­νων προ­ϊ­ό­ντων τρό­φι­μα που προ­κα­λούν καρ­κί­νο στους αν­θρώ­πους αλλά και τα ζώα που τα κα­τα­να­λώ­νουν. Η Ελ­λά­δα έχο­ντας ως συ­γκρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα το Με­σο­γεια­κό κλίμα , θα πρέ­πει να επεν­δύ­σει στην πα­ρά­γω­γη τρο­φών μη γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων και με ση­μαία της αυτό να μπει δυ­να­μι­κά στις αγο­ρές της Ευ­ρώ­πης αλλά και του κό­σμου . Για να συμ­βεί αυτό θα πρέ­πει ο ΕΛΓΟ Δή­μη­τρα να πολ­λα­πλα­σιά­σει το γε­νε­τι­κό υλικό πα­ρα­δο­σια­κών σπό­ρων που δια­τη­ρεί , καθώς για την ώρα το έχει μόνο για να το με­λε­τούν οι επι­στή­μο­νες  και κα­νέ­νας αγρό­της δεν μπο­ρεί είτε να αγο­ρά­σει είτε να βρει πι­στο­ποι­η­μέ­νες πα­ρα­δο­σια­κές ποι­κι­λί­ες που έχουν με­γά­λη δια­τρο­φι­κή αξία αλλά και πολύ με­γα­λύ­τε­ρες τιμές σε σχέση με τα υβρί­δια που καλ­λιερ­γού­νται αυτή την στιγ­μή .  Έτσι χά­νου­με το πλε­ο­νέ­κτη­μα να μπού­με με προ­ϊ­ό­ντα υψη­λής δια­τρο­φι­κής άξιας στις αγο­ρές του κό­σμου .
Η Με­λισ­σο­κο­μία είναι ένας κλά­δος που κιν­δυ­νεύ­ει άμεσα να κα­τα­στρα­φεί λόγω των φυ­το­φαρ­μά­κων των υβρι­δί­ων και των με­ταλ­λαγ­μέ­νων αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων , αλλά και της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής . Η συ­νέ­χι­ση της απα­γό­ρευ­σης των με­ταλ­λαγ­μέ­νων στην χώρα μας , αλλά και τα με­γα­λύ­τε­ρα κί­νη­τρα στους αγρό­τες να πα­ρά­γουν βιο­λο­γι­κά προ­ϊ­ό­ντα είναι επι­τα­κτι­κή για να προ­στα­τευ­τεί ο κλά­δος της με­λισ­σο­κο­μί­ας και να ανα­πτυ­χτεί την στιγ­μή που σε όλο τον κόσμο η πα­ρά­γω­γη των με­λισ­σο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων έχει ρα­γδαία πτώση λόγω της οι­κο­λο­γι­κής κα­τα­στρο­φής. Η αύ­ξη­ση των εξα­γω­γών είναι εφι­κτή μιας και το ελ­λη­νι­κό μέλι δεν έχει με­ταλ­λαγ­μέ­νη γύρη  γε­γο­νός που συ­νι­στά ση­μα­ντι­κό συ­γκρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα.
Αγρο­δα­σο­πο­νία , μια εκ­πλη­κτι­κή μέ­θο­δος πα­ρα­γω­γής δεν­δρο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων σε συν­δυα­σμό με σι­τη­ρά και ψυ­χαν­θή που στην χώρα μας δεν εφαρ­μό­ζε­ται κα­θό­λου.  Μπο­ρεί να αυ­ξή­σει το μέσο ει­σό­δη­μα του αγρό­τη , αλλά και να μειώ­σει το νερό που χρειά­ζε­ται για να καλ­λιερ­γή­θούν  πε­ριο­χές που υπάρ­χει πρό­βλη­μα με το νερό όπως στην Λά­ρι­σα αλ­λά­ζο­ντας καλ­λιέρ­γειες αυ­ξά­νο­ντας τα ει­σο­δή­μα­τα των αγρο­τών και αυ­ξά­νο­ντας την εγ­χώ­ρια πα­ρά­γω­γη σι­τη­ρών αλλά και δεν­δρο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων (αμύ­γδα­λα , κα­ρυ­διά κλπ) που εί­μα­στε σαν χώρα ελ­λειμ­μα­τι­κοί .Με την μεί­ω­ση της κα­τα­νά­λω­σης του νερού θα απο­φύ­γου­με την ερη­μο­ποί­η­ση απο την οποία κιν­δυ­νεύ­ουν πε­ριο­χές της Ελ­λά­δας όπως ο θεσ­σα­λι­κός κά­μπος , λόγω των χι­λιά­δων γε­ω­τρή­σε­ων που έχουν σχε­δόν κα­τα­στρέ­ψει τον υδρο­φό­ρο ορί­ζο­ντα των πε­ριο­χών αυτών .
Το έλ­λειμ­μα μο­νά­δων με­τα­ποί­η­σης που υπάρ­χει αυτή την στιγ­μή στη χώρα , επι­τρέ­πει στους εμπό­ρους και τα καρ­τέλ να εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται την αγρο­τι­κή και κτη­νο­τρο­φι­κή πα­ρα­γω­γή της χώρας , κερ­δο­σκο­πώ­ντας εις βάρος των πα­ρα­γώ­γων και των κα­τα­να­λω­τών . Η με­τα­ποί­η­ση θα πρέ­πει να ανα­πτυ­χτεί μέσω των συ­νε­ται­ρι­σμών αγρο­τών και κτη­νο­τρο­φών οι όποιοι εκ­με­ταλ­λευό­με­νοι τα προ­γράμ­μα­τα του ΕΣΠΑ θα πρέ­πει να λει­τουρ­γούν σαν ανώ­νυ­μες εται­ρί­ες με την επο­πτεία ορ­κω­τών λο­γι­στών. Οι συ­νε­ται­ρι­σμοί  όλα αυτά τα χρό­νια έγι­ναν καρ­τέλ κερ­δο­σκο­πί­ας εις βάρος των μι­κρο­πα­ρα­γω­γών , αλλά και απο­μύ­ζη­σης των κοι­νο­τι­κών προ­γραμ­μά­των χωρίς να κά­νουν τί­πο­τα το εποι­κο­δο­μη­τι­κό πλην ελα­χί­στων εξαι­ρέ­σε­ων .  Η χώρα μας έχει πλη­ρώ­σει δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε πρό­στι­μα γιατί οι συ­νε­ται­ρι­σμοί έκλε­βαν τα κοι­νο­τι­κά κον­δύ­λια προς όφε­λος των αγρο­το­συν­δι­κα­λι­στων με απο­τέ­λε­σμα να οι πε­ρισ­σό­τε­ροι αγρό­τες να είναι υπερ­χρε­ω­μέ­νοι ενώ κά­ποιοι αγρο­το­συν­δι­κα­λι­στες να έχουν γίνει εκα­τομ­μυ­ριού­χοι και τσι­φλι­κά­δες μέσα σε 20 χρό­νια. Οι υπό­λοι­ποι  πλη­ρώ­νου­με την αδρά­νεια τους όλα αυτά τα χρό­νια μην μπο­ρώ­ντας να έχου­με ένα αξιο­πρε­πές ει­σό­δη­μα . Ο έλεγ­χος από ορ­κω­τούς λο­γι­στές στους συ­νε­ται­ρι­σμούς είναι επι­τα­κτι­κός ώστε να απο­φευ­χθούν πλέον τα κακώς κεί­με­να των προη­γου­μέ­νων 30 ετών αλλά και να προ­χώ­ρη­σει η με­τα­ποί­η­ση . 
Βελ­τί­ω­ση των αρ­δευ­τι­κών υπο­δο­μών της χώρας ώστε να έχου­με αύ­ξη­ση της πα­ρα­γω­γής . Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα είναι ότι στον νόμο Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας που τα αρ­δευ­τι­κά είναι από την δε­κα­ε­τία του 70 , στο με­γα­λύ­τε­ρο μέρος του κά­μπου του Αγρι­νί­ου πιο συ­γκε­κρι­μέ­να , η άρ­δευ­ση γί­νε­ται με κα­τά­κλι­ση που είναι απαρ­χαιω­μέ­νη μέ­θο­δος πο­τί­σμα­τος με απο­τέ­λε­σμα να έχου­με μι­κρό­τε­ρη πα­ρα­γω­γή σε σχέση με άλ­λους τρό­πους άρ­δευ­σης και τε­ρα­στία σπά­τα­λη νερού αλλά και απο­μύ­ζη­ση τω θρε­πτι­κών στοι­χεί­ων των χω­ρα­φιών από αυτό τον τρόπο άρ­δευ­σης .
Με­γα­λύ­τε­ρα κί­νη­τρα σε νέους  ώστε να μπουν στον κλάδο καθώς αυτή την στιγ­μή είναι γε­ρα­σμέ­νος και όσοι νέοι θέ­λουν να πουν και να επεν­δύ­σουν δεν έχουν τα χρή­μα­τα που χρειά­ζο­νται και αυτά είναι παρά πολλά ώστε να μπο­ρούν να είναι αντα­γω­νι­στι­κοί . Ένα κί­νη­τρο θα ήταν μια ανα­δια­νο­μή δι­καιω­μά­των σε κατά κύριο επάγ­γελ­μα αγρό­τες και ει­δι­κά νέους , καθώς πολλά από τα κλη­ρο­νο­μι­κά δι­καιώ­μα­τα αυτή την στιγ­μή βρί­σκο­νται σε αν­θρώ­πους που δεν ασκούν την γε­ωρ­γι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα (συ­ντα­ξιού­χοι ,για­τροί , δι­κη­γό­ροι άλλα άσχε­τα επαγ­γέλ­μα­τα )  και απλά μπαί­νουν οι επι­δο­τή­σεις στους τρα­πε­ζι­κούς τους λο­γα­ρια­σμούς σαν εξτρά ει­σό­δη­μα , με απο­τέ­λε­σμα να μην επεν­δύ­ο­νται στην πα­ρα­γω­γή όπου  είναι και ο ρόλος τους.
Οι έρευ­νες των Ελ­λη­νι­κών πα­νε­πι­στή­μιων να είναι ανοι­χτές στους πα­ρα­γω­γούς , αλλά και να συμ­βά­λουν τα πα­νε­πι­στή­μια  στην βελ­τί­ω­ση και τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό  της πα­ρα­γω­γής . Επί­σης τα ελ­λη­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια πρέ­πει να με­λε­τή­σουν σε ποια αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα εί­μα­στε ελ­λειμ­μα­τι­κοί σαν χώρα και πως μπο­ρού­με να δώ­σου­με κί­νη­τρα ώστε να τα πα­ρά­γου­με για να μπο­ρέ­σου­με να εί­μα­στε αυ­τό­νο­μοι σαν χώρα του­λά­χι­στον στο φα­γη­τό. Σε πε­ριό­δους κρί­σης η σί­τι­ση του πλη­θυ­σμού είναι ένα με­γά­λο ζή­τη­μα . Τέλος θα μπο­ρού­σαν αντι­κεί­με­να με­λέ­της των πα­νε­πι­στή­μιων όπως πχ η ιχθυο­πο­νία (πα­ρα­γω­γή ψα­ριών σε συν­δυα­σμό με αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα ) να πα­ρά­γει προ­ϊ­ό­ντα που θα δί­νο­νται δω­ρε­άν σε από­ρους που δυ­στυ­χώς στην χώρα μας είναι αρ­κε­τοί κα­τα­πο­λε­μώ­ντας την πείνα ενώ θα ερευ­νούν οι αυ­ρια­νοί γε­ω­πό­νοι .
Κε­ντρι­κός σχε­δια­σμός για την προ­ώ­θη­ση των ελ­λη­νι­κών βιο­λο­γι­κών και μη γε­νε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νων προ­ϊ­ό­ντων στο εξω­τε­ρι­κό ώστε να ανα­τρα­πεί το ισο­ζύ­γιο ει­σα­γω­γών εξα­γω­γών , αλλά και να αυ­ξη­θεί το ΑΕΠ της χώρας και κατά συ­νέ­πεια να μειω­θεί το χρέος που το με­τρά­με σε σχέση με το ΑΕΠ .
Που θα βρε­θούν τα χρή­μα­τα για όλα αυτά είναι ένα με­γά­λο θέμα αλλά δεν είναι κάτι το όποιο είναι αδύ­να­το. Αυτή την στιγ­μή η νέα ΚΑΠ δίνει αρ­κε­τά χρή­μα­τα , άλλα και οι έλεγ­χοι σε όσους έκλε­βαν τόσα χρό­νια κοι­νο­τι­κά κον­δύ­λια θα μπο­ρού­σαν πολύ εύ­κο­λα να χρη­μα­το­δο­τή­σουν ένα τέ­τοιο πρό­γραμ­μα , μέσω της κα­τά­σχε­σης πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων  όσων ζη­μί­ω­σαν τον ελ­λη­νι­κό λαό. Επί­σης τα πρό­στι­μα που θα γλι­τώ­σει η χώρα από την πα­ρα­γω­γή κα­θα­ρής ενερ­γεί­ας και  η μεί­ω­ση του αρ­νη­τι­κού ισο­ζυ­γί­ου ει­σα­γω­γές - εξα­γω­γές , μπο­ρούν να τρο­φο­δο­τή­σουν τις κρα­τι­κές επεν­δύ­σεις που χρειά­ζο­νται για ένα τέ­τοιο πρό­γραμ­μα.
Ελ­πί­ζω κά­ποια από αυτά να σας δώ­σουν ιδέες για το πώς πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί η πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση του πρω­το­γε­νούς τομέα. Τα έγρα­ψα όσο ποιο πε­ρι­λη­πτι­κά μπο­ρού­σα γιατί αλ­λιώς θα έπρε­πε να γράψω βι­βλίο .
 
Συ­ντρο­φι­κά,
 
Δ. Κα­λα­μπό­κας, νέος αγρό­της, Αγρί­νιο.