Η ΔΕΗ, το νερό και το χρέος του ελληνικού κράτους

Με αφορ­μή την επί­σκε­ψη της βου­λευ­τού του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Γιάν­νας Γαϊ­τά­νη στο υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα του συ­γκρο­τή­μα­τος Αχε­λώ­ου κοντά στο Αγρί­νιο, δια­πι­στώ­σα­με τον πλού­το που έχει στα χεριά της η ΔΕΗ και κα­τα­λά­βα­με ότι η πώ­λη­ση της ΔΕΗ είναι προ­σχη­μα­τι­κή και ου­σια­στι­κά είναι το πρώτο βήμα για την πώ­λη­ση του νερού και των υδά­τι­νων πόρων της χώρας.
Για να δούμε τι επι­πτώ­σεις θα υπάρ­ξουν από την πώ­λη­ση της ΔΕΗ.
Επι­πτώ­σεις στους ερ­γα­ζό­με­νους
Στους ερ­γα­ζό­με­νους λέει η κυ­βέρ­νη­ση ότι δεν θα θι­χθούν τα δι­καιώ­μα­τα τους ούτε θα υπάρ­ξουν απο­λύ­σεις και ότι θα ισχύ­σουν οι οροί ερ­γα­σί­ας που ισχύ­ουν στην ΔΕΗ. Το πι­θα­νό­τε­ρο όμως είναι ότι το αφε­ντι­κό της μι­κρής ΔΕΗ θα προ­σφέ­ρει εθε­λου­σία (στα πρό­τυ­πα του ΟΤΕ) και τους νέους ερ­γα­ζό­με­νους που θα προ­σλά­βει θα τους δίνει ψί­χου­λα με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις (το κρά­τος δίνει αυτό το δι­καί­ω­μα τους κα­πι­τα­λι­στές ). Οπότε οι «κακοί» συν­δι­κα­λι­στές (κατά τα λε­γό­με­να της κυ­βέρ­νη­σης) θα βο­λευ­τούν με τα πα­κέ­τα της εθε­λου­σί­ας καθώς οι πε­ρισ­σό­τε­ροι είναι κοντά στην σύ­ντα­ξη και θα επι­βα­ρύ­νουν τα τα­μεία και τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό που  τόσο θέλει η κυ­βέρ­νη­ση να μειώ­σει.
Τι­μο­λο­για­κή πο­λι­τι­κή της «μι­κρής ΔΕΗ»
Τα πάγια και τα τέλη δεν θα στα­μα­τή­σουν να υπάρ­χουν στους λο­γα­ρια­σμούς και το πι­θα­νό­τε­ρο είναι η κι­λο­βα­τώ­ρα να αυ­ξη­θεί καθώς το ρεύμα είναι είδος πρώ­της ανά­γκης  και ο κό­σμος είναι ανα­γκα­σμέ­νος να το πλη­ρώ­νει για να μπο­ρεί να ζει.
Αντα­γω­νι­σμός στην ενερ­γεία
Αντα­γω­νι­σμός δεν γί­νε­τε να υπάρ­ξει στον τομέα της ενερ­γεί­ας καθώς είναι πε­ριο­ρι­σμέ­νοι οι τρό­ποι πα­ρά­γω­γης της. Αυτό που θα γίνει θα είναι από το κρα­τι­κό μο­νο­πώ­λιο να πάμε σε ένα ολι­γο­πώ­λιο το όποιο θα δη­μιουρ­γή­σει καρ­τέλ στην ενέρ­γεια και δεν θα δούμε ποτέ τα θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του αντα­γω­νι­σμού που είναι η μεί­ω­ση στις τιμές. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι για να υπάρ­ξει αντα­γω­νι­σμός θα πρέ­πει να υπάρ­ξουν πάνω από 4-5  εται­ρί­ες πα­ρά­γω­γης ενερ­γεί­ας,  ώστε να υπάρ­ξει σύ­γκρου­ση συμ­φε­ρό­ντων.  Το σχέ­διο της «μι­κρής ΔΕΗ» είναι απλά ένα δω­ρά­κι από την μο­νο­πω­λια­κή πίτα του κρά­τους σε κά­ποιους κα­πι­τα­λι­στές. Όποιο βι­βλίο οι­κο­νο­μι­κών και να δια­βά­σεις δεν λέει που­θε­νά ότι υπάρ­χει αντα­γω­νι­σμός ή  σπά­σι­μο του μο­νο­πω­λί­ου όταν υπάρ­χουν μόνο 2 εται­ρί­ες που να που­λά­νε το ίδιο προ­ϊ­όν.
Η ΔΕΗ δεν είναι βιώ­σι­μη
Αυτό είναι ανέκ­δο­το καθώς από στοι­χειά που έδωσε στη δη­μο­σιό­τη­τα η εται­ρεία ICAP για την πο­ρεία των επι­χει­ρή­σε­ων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Ελ­λά­δα ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ είχαν κέρδη στην πε­ρί­ο­δο της κρί­σης 7,8 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ με την ΔΕΗ  να έχει 5,8 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια. Όσα και να χρε­ω­στά­ει η ΔΕΗ από την στιγ­μή που δεν είναι ελ­λειμ­μα­τι­κή και μοι­ρά­ζει μέ­ρι­σμα στους μέ­το­χους κάθε χρόνο αυτό ση­μαί­νει ότι είναι βιώ­σι­μη και κερ­δο­φό­ρα. Τα χρέη της ΔΕΗ δεν θα με­τα­φερ­θούν στην «μικρή ΔΕΗ» και τότε πι­θα­νό­τα­τα να μην είναι βιώ­σι­μη η ΔΕΗ καθώς θα χάσει το 30% των κερ­δών της και θα πα­ρα­μεί­νουν τα χρέη της.
Με τα χρή­μα­τα που θα πάρει το κρά­τος θα μειω­θεί το χρέος
Το χρέος όχι μόνο δεν θα μειω­θεί αλλά θα αυ­ξη­θεί, καθώς από την μια το 1,5 δισ. δεν θα πάει όλο στο κρά­τος (καθώς το κρά­τος έχει το 51% της ΔΕΗ το άλλο 49% το έχουν ιδιώ­τες) και τα κέρδη του κρά­τους από την ΔΕΗ θα μειω­θούν 30%.
Υδροη­λε­κτρι­κά και νερό
Πλέον ο ιδιώ­της θα ανα­λά­βει της υπο­χρε­ώ­σεις του κρά­τους για ύδρευ­ση των πε­ριο­χών από τα υδροη­λε­κτρι­κά που θα πε­ρά­σουν στην κα­το­χή του, όποτε ου­σια­στι­κά θα ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί το νερό και οι υδά­τι­νοι πόροι στις πε­ριο­χές αυτές καθώς την δια­χεί­ρι­ση του νερού την ανα­λαμ­βά­νει ο ιδιώ­της αγο­ρά­ζο­ντας την  τσά­μπα από το κρά­τος. Ανοί­γο­ντας έτσι τον δρόμο για την πλήρη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού στην χώρα μας.
Εί­χα­με οφέλη από άλλες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις
Ο ΟΤΕ που­λή­θη­κε 400 εκα­τομ­μύ­ρια και αυτή την στιγ­μή η αξία του είναι 5 δισ., ο ΟΠΑΠ που­λή­θη­κε 700 εκα­τομ­μύ­ρια και μόνο στην πε­ρί­ο­δο του μου­ντιάλ ο τζί­ρος του ξε­περ­νά αυτό το ποσό. Μόνο από το στοί­χη­μα πι­θα­νό­τα­τα ο επεν­δυ­τής έχει κάνει την από­σβε­ση του. Τα κέρδη των επι­χει­ρή­σε­ων αυτών θα μπο­ρού­σαν να έχουν κάνει πλε­ο­να­σμα­τι­κό τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και να μειώ­νουν πάνω από 2% το χρέος της χώρας κάθε χρόνο.
Κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή της ΔΕΗ
Αυτή την στιγ­μή στα νο­σο­κο­μεία και στις δη­μο­σιές επι­χει­ρή­σεις σχο­λεία κλπ  δεν κό­βε­ται το ρεύμα. Όσα και να χρω­στά­νε οι πο­λί­τες κά­νουν δια­κα­νο­νι­σμούς, όσο με­γα­λύ­τε­ρους μπο­ρούν. Στις πε­ριο­χές της βό­ρειας Ελ­λά­δας που έχει ερ­γο­στά­σια η ΔΕΗ έχουν πολύ φθηνή θέρ­μαν­ση τον χει­μώ­να. Αυτά θα στα­μα­τή­σουν να υπάρ­χουν όπου θα δίνει ρεύμα η «μικρή ΔΕΗ». Επί­σης, στην μη­τέ­ρα του κα­πι­τα­λι­σμού, τις ΗΠΑ, το ρεύμα είναι υπό κρα­τι­κό έλεγ­χο καθώς ακόμη και αυτοί είδαν ότι η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση είναι κα­τα­στρο­φι­κή για την κοι­νω­νία.
Τέλος, η ΕΕ, λέει ότι είναι απέ­να­ντι στην κοι­νο­τι­κή νο­μο­θε­σία το να υπο­χρε­ώ­σεις 2 εκα­τομ­μύ­ρια πε­λά­τες να αλ­λά­ξουν πά­ρο­χο, με το έτσι θέλω.
Μετά από όλα αυτά η κυ­βέρ­νη­ση επι­μέ­νει ότι είναι προς το συμ­φέ­ρον μας να που­λη­θεί η ΔΕΗ. Επι­μέ­νει γιατί θέλει να δώσει τσά­μπα την δη­μό­σια πε­ριου­σία σε ξένα και ντό­πια συμ­φέ­ρο­ντα. Να δώσει τσά­μπα τους φυ­σι­κούς πό­ρους για να μας εκ­βιά­ζουν μια ζωή.

* Ο Δη­μή­τρης Κα­λα­μπό­κας είναι νέος κατ' επάγ­γελ­μα αγρό­της


 
ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ Rproject.gr