Την Πέμπτη 19/6 στο Επιμελητήριο του Αγρινίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα “Διαθεσιμότητες – Απολύσεις και η κατάσταση του Δημοσιουπαλληλικού κινήματος”. Εισηγήθηκαν εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ: 1. Η Βίκυ Αναγνώστη, εκπαιδευτικός και αγωνίστρια της Αριστεράς. 2. Ο Αντώνης Καραβάς, γιατρός ΕΣΥ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (Δ.Ε.Α.).
Πρίν βά­λου­με κά­ποια ση­μεία για την πο­λι­τι­κή διά­στα­ση της εκ­δή­λω­σής μας, πρέ­πει να επι­ση­μά­νου­με οτι είχε χρό­νια να ορ­γα­νω­θεί ακόμα και μια σο­βα­ρή και ευ­με­γέ­θης εκ­δή­λω­ση απο το Νο­μαρ­χια­κό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Επρό­κει­το πραγ­μα­τι­κά για έναν πο­λι­τι­κό βάλτο ακι­νη­σί­ας, πο­λι­τι­κής διά­ψευ­σης και εκω­φα­ντι­κής άρ­νη­σης να ορ­γα­νω­θεί οτι­δή­πο­τε με μια συ­νέ­χεια στο το­πι­κό δη­μο­σιου­παλ­λη­λι­κό κί­νη­μα. Η ανα­τρο­πή του συ­σχε­τι­σμού προς τα αρι­στε­ρά, μας κάνει αι­σιό­δο­ξους για μια συ­νέ­χεια συ­ντρο­φι­κό­τη­τας, συ­να­δελ­φι­κό­τη­τας και ανοι­κτής πο­λι­τι­κής συ­ζή­τη­σης, με στόχο την ανα­τρο­πή κυ­βέρ­νη­σης, Μνη­μο­νί­ων και Εφαρ­μο­στι­κών νόμων. Η εκ­δή­λω­ση ηταν το πρώτο βήμα συ­γκρό­τη­σης του ΜΕΤΑ και της ευ­ρύ­τε­ρης αρι­στε­ρής ερ­γα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης.

Κα­ταρ­χήν εκ­προ­σω­πή­θη­καν μια σειρά απο πρω­το­βάθ­μια σω­μα­τεία, απο αγω­νι­στές με εκ­προ­σώ­πη­ση στα όρ­γα­να των κλά­δων τους, στους οποί­ους δό­θη­κε κατα προ­τε­ραιό­τη­τα ο λόγος. Ακο­λού­θη­σε βέ­βαια ανοι­κτή συ­ζή­τη­ση, που απο­τύ­πω­σε όλες τις δυ­σκο­λί­ες , τις πα­θο­γέ­νειες , αλλα και τον αγώνα δε­κά­δων αγω­νι­στών  του Συ.ριζ.α , αλλα και άλλων αγω­νι­στών , απο το χώρο της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ , των ανέ­ντα­χτων αρι­στε­ρών και του ΠΑΜΕ που μας τί­μη­σαν με την πα­ρου­σία τους. Υγειο­νο­μι­κοί , εκ­παι­δευ­τι­κοί , πα­ραϊ­α­τρι­κό προ­σω­πι­κό, ερ­γα­ζό­με­νοι στους Δή­μους, εφο­ρια­κοί υπάλ­λη­λοι, έβγα­λαν την αγω­νία, τους προ­βλη­μα­τι­σμούς και τις εμπει­ρί­ες τους. Η κοινή συ­νι­στα­μέ­νη ήταν η ανά­γκη των ερ­γα­ζο­μέ­νων για πο­λι­τι­κή συ­ζή­τη­ση , ορ­γά­νω­ση και σο­βα­ρές μα­ζι­κές πρω­το­βου­λί­ες εκ μέ­ρους των συν­δι­κά­των και της πο­λι­τι­κής Αρι­στε­ράς.

1. Η ανά­γκη του συ­ντο­νι­σμού των αντι­στά­σε­ων ηταν πα­ρά­με­τρος που μπήκε απο όλους . Ο Συ­ντο­νι­σμός στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υπη­ρε­τεί­ται απο λίγες δυ­νά­μεις, ο κύ­ριος κορ­μός των δυ­νά­με­ων της πο­λι­τι­κής Αρι­στε­ράς δεν τον υπη­ρε­τεί. Δυ­νά­μεις απο τα κάτω, δου­λεύ­ουν προς αυτη την κα­τεύ­θυν­ση και πι­στεύ­ου­με πως και το πρώτο μας βήμα,  η εκ­δή­λω­ση της 19/6, υπη­ρέ­τη­σε αυτη την ανά­γκη του συ­ντο­νι­σμού που πρου­πο­θέ­τει προ­φα­νώς και πο­λι­τι­κές συμ­μα­χί­ες. Και πάνω απο όλα κε­ντρι­κό πο­λι­τι­κό σχέ­διο. Δεν έχου­με την αυ­τα­πά­τη οτι το Συ­ντο­νι­στι­κό Σω­μα­τεί­ων –Φο­ρέ­ων Αγρι­νί­ου μπο­ρεί να ανα­τρέ­ψει την κυ­βέρ­νη­ση. Στην απερ­γία των κα­θη­γη­τών φά­νη­κε με εκ­κω­φα­ντι­κό τρόπο το κενό της ανοι­κτής κομ­μα­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης του αγώνα τους, γε­γο­νός που οδή­γη­σε στη υπο­χώ­ρη­ση  της απερ­για­κής δυ­να­μι­κής. Η ανα­τρο­πή της Κυ­βέρ­νη­σης πρέ­πει να γίνει και κομ­μα­τι­κό σχέ­διο, πέραν της μό­νι­μα ελο­χεύ­ου­σας κοι­νω­νι­κής δυ­να­μι­κής αντί­στα­σης και ανα­τρο­πής.

2. Η κα­τεύ­θυν­ση δεν πρέ­πει να είναι  το Συ­ντο­νι­στι­κό Σω­μα­τεί­ων –Φο­ρέ­ων που ορ­γά­νω­σε πολυ με­γα­λύ­τε­ρες μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις απο την ΑΔΕΔΥ, να συρ­ρι­κνω­θεί σε δη­μο­σιου­παλ­λη­λι­κή ορ­γά­νω­ση. Και στις προη­γού­με­νες κι­νη­το­ποι­ή­σεις το Νο­μαρ­χια­κό Τμήμα με­τεί­χε με την υπο­γρα­φή του Μπαι­ρα­κτά­ρη ( ΠΑΣΟΚ ) και την προ­σω­πι­κή του εμ­φά­νι­ση, τυ­πι­κά δη­λα­δή και πιο πολύ σαν βα­ρί­δι.
     Το Συ­ντο­νι­στι­κό όμως έκανε την 2η κι­νη­το­πο­ποί­η­ση του μαζί με τον Εμπο­ρι­κό Σύλ­λο­γο ( με­τεί­χε επί­σης το ΣΕΝΑ και οι Δά­σκα­λοι ενά­ντια στο φόρο επι­τη­δεύ­μα­τος ). Εκεί συ­να­ντη­θή­κα­με και με μέλη και στε­λέ­χη του ΠΑΜΕ κύρια μέσα απο τον Ε.Σ.Α.
     Συ­νερ­γα­στή­κα­με, με πα­ρέμ­βα­ση μέ­λους του Δ.Σ των Δα­σκά­λων και του υπο­γρά­φο­ντος, στη φοι­τη­τι­κή συ­νέ­λευ­ση του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αγρ­νί­ου και  εξα­σφα­λί­σα­με τη συμ­με­το­χή του Συλ­λό­γου φοι­τη­τών στη Γε­νι­κή 48ωρη απερ­γία, καθώς και την εκ­προ­σώ­πη­ση τους στο Συ­ντο­νι­στι­κό. Το Νο­μαρ­χια­κό Τμήμα πρέ­πει να είναι το αγκω­νά­ρι πάνω στο οποίο θα ακου­μπή­σει ο παλ­λαι­κός συ­ντο­νι­σμός ακόμα και σε επί­πε­δο Πε­ρι­φέ­ρειας.
      Εμείς πρέ­πει να λει­τουρ­γή­σου­με στην πλα­τύ­τε­ρη δυ­να­τή συ­νερ­γα­σία σω­μα­τεί­ων, επαγ­γελ­μα­τι­κών Συλ­λό­γων και κά­ποια στιγ­μή να θυ­μη­θού­με και την αγρο­τιά.  Οσα ρι­ζο­σπα­στι­κά κι­νή­μα­τα αγνό­η­σαν τη φτω­χο­λο­γιά, τα δυ­να­μι­κά της τμή­μα­τα και τα άμεσα υλικά συμ­φε­ρο­ντα της πλειο­ψη­φί­ας των αγρο­τών και των μι­κρο­με­σαί­ων , συ­νε­τρί­βη­σαν. Το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα πρέ­πει να πα­ρου­σιά­σει στην αγρο­τιά, με εξι­σω­τι­κή αντί­λη­ψη και οχι με τα­κί­μια με «λα­δέ­μπο­ρους», ενα πρό­γραμ­μα συ­γκε­κρι­μέ­νο και άμεσο που να αφορά στα άμεσα συμ­φέ­ρο­ντά τους, στις τιμές των καυ­σί­μων, των λι­πα­σμά­των κ.α.( βλ. το άρθρο του σ. Τάκη Κα­λα­μπό­κα στο Rproject  είναι πολύ δι­φω­τι­στι­κό και εξο­πλί­ζει με άμεσα επι­χει­ρή­μα­τα : «Αγρο­τι­κή Ανά­πτυ­ξη και Κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς».) Αν δεν το κάνει πα­ρέ­χει πο­λύ­τι­μες εφε­δρεί­ες στον αντί­πα­λο , εν­δε­χο­μέ­νως και εναν φα­σι­στι­κό  ισχυ­ρό βρα­χί­ο­να. Ιστο­ρι­κό πα­ρά­δειγ­μα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό αυτής της πο­λι­τι­κής , ηταν η συ­ντρι­βή της Ουγ­γρι­κής Επα­νά­στα­σης του 1918, όπου ο Μπέλα Κούν  (κομ­μου­νι­στής ηγέ­της , πο­λέ­μη­σε στη Σο­βιε­τι­κή Ενωση ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στές και δο­λο­φο­νή­θη­κε απο τη Στα­λι­νι­κή Φρά­ξια ) λει­τουρ­γεί αρι­στε­ρί­στι­κα και πα­ρεί­χε στην αντί­δρα­ση κοι­νω­νι­κή βάση .

3. Η εμπει­ρία της δρά­σης μας στο Αγρί­νιο ,  απο την εμπλο­κή μας στα απερ­για­κά Συ­ντο­νι­στι­κά , αλλα και σε άλλες πρω­το­βου­λί­ες , εχει κα­τα­δεί­ξει οτι οποιο­δή­πο­τε θε­σμι­κό ή κι­νη­μα­τι­κό όρ­γα­νο εχει συ­γκρο­τη­θεί, εχει πε­τύ­χει να συ­σπει­ρώ­σει και να υλο­ποι­ή­σει πράγ­μα­τα, βα­σι­ζό­με­νο πάνω σε δυο πρου­πο­θέ­σεις.
 1. Η πρώτη είναι προ­φα­νώς η εξά­ντλη­ση όλων των κα­λε­σμά­των σε πρω­το­βάθ­μια σω­μα­τεία και στα Δ.Σ και στη βάση των κλά­δων. Είναι απα­ραί­τη­τη μια ομάδα πο­λι­τι­κής κρού­σης που να επαρ­κεί σε αριθ­μό και ποιό­τη­τα, ώστε να μπο­ρεί σε 48 ώρες να κι­νη­το­ποιεί την κοι­νω­νι­κή και πο­λι­τι­κή αρι­στε­ρά της πόλης. Η νέα ηγε­σία του Νο­μαρ­χια­κού Τμή­μα­τος αν επι­θυ­μεί όντως , με τη βο­ή­θεια όλων μας , να ανα­συ­ντά­ξει δυο πράγ­μα­τα , πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει αντί­στρο­φη πο­ρεία απο αυτη που εχει φρα­στι­κά δια­τυ­πώ­σει εως τώρα.
2. Τα κα­λέ­σμα­τα σε Δ.Σ είναι απα­ραί­τη­τα, αλλα αν δεν λει­τουρ­γεί στο χώρο η ομάδα των συ­να­δέλ­φων , το δί­κτυο των αγω­νι­στών , να βάλει τις πιέ­σεις , να δια­νεί­μει απερ­για­κό υλικό , να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σει απο­δο­μώ­ντας την προ­πα­γάν­δα της αλλης πλευ­ράς , να ορ­γα­νώ­σει και να συ­ντο­νί­σει στην πράξη, η επι­στο­λή του Νο­μαρ­χια­κού Ορ­γά­νου στο Δ.Σ , απευ­θύ­νε­ται κύρια σε ώτα μή ακουό­ντων. Πρώτα να βρού­με τους αγω­νι­στές της βάσης, τους πρό­θυ­μους να υπη­ρε­τή­σουν μια πο­λι­τι­κή κλι­μά­κω­σης και συ­ντο­νι­σμού. Αυτη θα είναι και η βάση της δυ­να­τό­τη­τάς μας για σο­βα­ρή μα­ζι­κή κι­νη­το­πί­η­ση στο μέλ­λον, ικανή να πε­τύ­χει συ­σπεί­ρω­ση πλα­τιά, όπως στη 48ωρη στις 18/19, όπου στην απερ­για­κή αφίσα , αλλα και στην πράξη , συ­ντά­χτη­καν πίσω απο το πανό του Συ­ντο­νι­στι­κού Σω­μα­τεί­ων-Φο­ρέ­ων- Επι­τρο­πής Αγώνα , απο τους τα­ξι­τζή­δες και τους δη­μό­σιους υπάλ­λη­λους, μέχρι τα ασθε­νο­φό­ρα που κα­τέ­βη­καν στη συ­γκέ­ντρω­ση και βέ­βαια πλή­θος κό­σμου.
*μέλος Ο.Μ. ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Αγρι­νί­ου