Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Πάτρα ενάντια στο χαράτσι

Παραλία Πάτρας: Το ΟΧΙ στα χαράτσια είναι στιγμή του αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια
23.11.11
Του Παύλου Τσεκούρα,
μέλους της Επιτροπής Αγώνα



Π ολύ σημαντική και ελπιδοφόρα για τη συνέχεια του αγώνα είναι η δημιουργία και η δράση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Παραλίας Πατρών ενάντια στα χαράτσια.


Ξεκίνησε από πρωτοβουλία τριών ανθρώπων αρχικά με επιφυλάξεις. Μέσα σε δυο βδομάδες δημιουργήθηκε  η Επιτροπή Αγώνα Παραλίας που συγκεντρώνει στις συνελεύσεις της πάνω από 300 άτομα. Αυτό δείχνει ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για πλατιές συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού.


Πραγματοποιήθηκαν ήδη 4 συνελεύσεις στις γειτονιές της περιοχής και στις 16/11, ημερομηνία λήξης των λογαριασμών της περιοχής, έγινε αυτοκινητοπομπή προς τη ΔΕΗ που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους δρόμους της Πάτρας.


Στη διοίκηση της ΔΕΗ διαμηνύσαμε:
- Δεν πληρώνουμε  χαράτσια, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν.
- Θα κρατήσουμε τα τελευταία μας ευρώ για τις ανάγκες των παιδιών και των γερόντων μας.
- Θα θεωρήσουμε κάθε απόπειρα διακοπής ηλεκτρικών παροχών σαν εχθρική-εγκληματική ενέργεια κατά του λαού και θα την αντιμετωπίσουμε σαν τέτοια.


Στις συνελεύσεις προσέρχονται άνθρωποι κυρίως χωρίς αναφορές και εμπειρίες από συλλογική και πολιτική δράση. Δείχνουν εμπιστοσύνη και ζητούν ενημέρωση. Δηλώνουν την αποφασιστικότητα και την τόλμη τους να παλέψουν συνολικά ενάντια στο καθεστώς και το μνημονιακό πακέτο που μας επιβάλλει η κυβέρνηση «φρανκενστάιν».


Συγκεντρώθηκαν πάνω από 250 φωτοτυπημένοι λογαριασμοί ΔΕΗ στα τραπεζάκια της επιτροπής, τους οποίους επιστρέψαμε στη ΔΕΗ ως απαράδεκτους.


Δημιουργήθηκε δίκτυο επικοινωνίας και ενημέρωσης και παράλληλα υπάρχει επαφή με τις επιτροπές άλλων περιοχών της Πάτρας.
Η δημιουργία και η ανάπτυξη της επιτροπής στηρίχτηκε στην επίμονη και σταθερή δουλειά. Διακινήσαμε πόρτα- πόρτα πάνω από 1.000 τρικάκια που προπαγάνδιζαν την ανυπακοή και την αντίσταση στα χαράτσια και καλούσαν τον κόσμο στις συνελεύσεις.
Κάναμε δεκάδες συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι ο κόσμος θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να τον εμπνεύσει ο αγώνας και κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.


Ότι έτσι μόνο σπάει ο φόβος του μπροστά στις απειλές και τον τρόμο που σπέρνει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Ότι η συλλογική δράση οδηγεί σε νίκες. Ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη δικτύου αλληλεγγύης και υποστήριξης ανέργων και εργαζομένων που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική.


Πάτρα: Ο αγώνας για τα χαράτσια συνεχίζεται!
07.12.11
 
Του Γιώργου Κοκκινάρη


Σ την Πάτρα διοργανώθηκε μαζικό συλλαλητήριο (1/12) στο οποίο καλούσαν η Επιτροπή Αγώνα Παραλίας, οι Λαϊκές Συνελεύσεις, το ΠΑΜΕ (με την Επιτροπή Προσφυγικών), σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς της πόλης (Δικηγορικός, Ιατρικός Σύλλογος) και ο Δήμος ως απάντηση στο απάνθρωπο μέτρο του χαρατσιού της ΔΕΗ. Στην Πάτρα, μέρα με τη μέρα,  ξεπηδάνε καινούργιες συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά προσπαθώντας να ενημερώσουν τον κόσμο αλλά και να τον κινητοποιήσουν στην κατεύθυνση της ανυπακοής.


Το γεγονός ότι το ΣτΕ έβγαλε απόφαση για αναστολή των διακοπών ρεύματος είναι μία μικρή νίκη. Πρέπει να σπάσουμε την τρομοκρατία των δηλώσεων Παπαδήμου ότι το χαράτσι είναι «αναγκαίο». Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί πόρτα - πόρτα, με νέο γύρο συνελεύσεων γειτονιάς. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι, οι επιτροπές γειτονιάς, τα σωματεία είναι αυτοί που με αγώνες θα προστατέψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Σε αυτή τη μάχη είναι απαραίτητος  ευρύτερος δυνατός συντονισμός.


Είναι φανερό ότι με τις μαζικές παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την αυτοκινητοπορεία της Επιτροπής Αγώνα Παραλίας, με τις καταλήψεις στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ, με την ενημέρωση όλης της κοινωνίας στην πορεία ενάντια στα χαράτσια ασκήσαμε μεγάλη πίεση στο δήμαρχο και στην κυβέρνηση. Ο δήμαρχος και ορισμένοι φορείς ήθελαν  απλά μία συμβολική διαμαρτυρία. Αυτό όμως δεν το κατάφεραν αφού ο κόσμος δεν είναι απλώς «αγανακτισμένος», αλλά αποφασισμένος ξέροντας ότι για να ανατραπεί το χαράτσι πρέπει να ανατραπεί η συγκυβέρνηση των μνημονιακών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου