Οι αγρότες στενάζουν...
Κάποιες σκέψεις για τα πρώτα μέτρα ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα
Στην Αιτωλοακαρνανία ,τη μανά του καπνού , από το 2000 σταμάτησαν να καλλιεργούνται τα καπνά λόγω των μέτρων της Ε.Ε. Ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Χώρας , είναι σε παρακμή !!
Καμία ερευνά δεν έγινε για το πώς θα αντικατασταθεί το εισόδημα των αγροτών στην μετά καπνών εποχή !! Οι αγρότες της περιοχής έχουν στραφεί κατά κύριο λόγο στην παράγωγη των ζωοτρόφων , τριφύλλια καλαμπόκια κλπ , καλλιέργειες που για να αποδώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα πρέπει να καλλιεργούνται σε τεράστιες εκτάσεις πράγμα που ευνοεί μόνο τους μεγάλοαγρότες. Οι υπόλοιποι καλλιεργούν απλά και μόνο για να διατηρήσουν τα δικαιώματα των επιδοτήσεων της ΕΕ . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε μια μέση χρονιά , απο την καλλιέργεια καλαμποκιού , ο αγρότης έχει κατά μέσο ορό 50 ευρώ καθαρά κέρδη το στρέμμα !!! Πράγμα που σημαίνει ότι για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς πρέπει να καλλιεργεί 250 και πλέον στρέμματα σε μια Ελλάδα που ο μέσος αγρότης έχει 50 στρέμματα ιδιόκτητα !!!
Τα πανεπιστήμια κρατούν τις έρευνες στα συρτάρια και οι καθηγητές περιμένουν κάποιον πλούσιο να τις αγοράσει μαύρα και να κονομάνε εις βάρος των αγροτών και όλων των ελλήνων φορολογουμένων που τους πληρώνουν .
Η πρόταση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του της Αιτωλοακαρνανίας περνά βέβαια από ένα συνολικό πλαίσιο ανασυγκρότησης που πρέπει να τεθεί από την νέα κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά .
Αυτή την στιγμή η χωρά μας βρίσκεται σε μια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που ΜΟΝΟ ο πρωτογενής τομέας μπορεί να την εξαλήψει με τον να τον κάνουμε την βαριά βιομηχανία της χώρας .
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή παράγει μόνο το 60% των κηπευτικών που καταναλώνει. Με δεδομένη την ηλιοφάνεια της χώρας , την ποιότητα του εδάφους και το μεσογειακό κλίμα αυτό είναι τραγικό , ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Ολλανδία παράγει το 120% της εγχώριας κατανάλωσης !!! Αυτό συμβαίνει γιατί η υδροπονία δεν έχει προχωρήσει στην χωρά μας , λόγο του μεγάλου κόστους εγκατάστασης των υδροπονιών θερμοκηπίων 100,000 ευρώ ανά στρέμμα περίπου. Στα προγράμματα των προηγουμένων κυβερνήσεων η υδροπονία δεν είχε καμία θέση. Εάν είχε τώρα θα μπορούσαμε να παράγουμε το 500% της κατανάλωσης μας σε κηπευτικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχτεί στην χώρα μας , όχι μόνο για να κάνουμε εξαγωγές ή να κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι αγρότες , αλλά για να μπορούμε να έχουμε αυτονομία σαν χώρα στα κηπευτικά . Στα προγράμματα του εσπα θα πρέπει να είναι μέσα η επιχορήγηση υδροπονικών μονάδων .
Απεμπλοκή των αγροτών από την παράγωγη ζωοτροφών δίνοντας κίνητρα στους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν μονάδες υδοπονικων ζωοτροφών οι οποίες θα μειώσουν στο μισό το κοστολόγιο των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους , θα απεγκλωβίσουν πολλές χιλιάδες στρέμματα από την παράγωγη ζωοτροφών και θα μειώσουν την τιμή του κρέατος και του γάλακτος στον Έλληνα καταναλωτή !!! Τέλος θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στην αύξηση των κοπαδιών τους άρα και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος με συνέπεια την μείωση των εισαγωγών και γιατί όχι τις εξαγωγή ελληνικού κρέατος αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων !!!
Παράγωγη ενεργείας και φθηνών οργανικών λιπασμάτων από τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων . Η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε δημιουργία μονάδων παραγωγής ενεργείας από βιομάζα σε κάθε νόμο και να προχωρήσει σε συμφωνία- κίνητρο για τους κτηνοτρόφους ώστε να μεταφέρουν την βιομάζα από τις μονάδες τους στα εργοστάσια της ΔΕΗ με αντάλλαγμα την μείωση του ρεύματος. Ετσι θα μειωθεί το κόστος ενεργείας στις κτηνοτροφικές μονάδες και η ΔΕΗ θα παράγει καθαρή ενεργεία μειώνοντας τα πρόστιμα της ΕΕ . Με τα υπολείμματα της επεξεργασίας της βιομάζας μπορούν να παράγονται φθηνή βιολογικά λιπάσματα που θα τα αγοράζουν οι αγρότες μειώνοντας το κοστολόγιο των λιπασμάτων και αυξάνοντας την ποιότητα των προϊόντων τους !!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΕ δίνει την Ελλάδα 4 δισεκατομμύρια για την παράγωγη καθαρής ενεργείας. Με αυτά τα χρήματα μπορούν να κατασκευαστούν 4,000 μονάδες παραγωγής 1MW η κάθε μια , 4,000 MW καθαρής φθηνής ενεργείας για την Ελλάδα !!!
Εκμετάλλευση του μεσογειακού κλΊματος για την παράγωγη παραδοσιακών ποικιλιών μη γενετικά τροποποιημένων , κάνοντας την χώρα μας τροφοδότη της Ευρώπης σε τρόφιμα που δεν θα προκαλούν καρκίνο (όπως κάνουν τα μεταλλαγμένα ) . Στην ΕΕ επιτράπηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους αλλά και τα ζώα που τα καταναλώνουν. Η Ελλάδα έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα το Μεσογειακό κλίμα , θα πρέπει να επενδύσει στην παράγωγη τροφών μη γενετικά τροποποιημένων και με σημαία της αυτό να μπει δυναμικά στις αγορές της Ευρώπης αλλά και του κόσμου . Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα να πολλαπλασιάσει το γενετικό υλικό παραδοσιακών σπόρων που διατηρεί , καθώς για την ώρα το έχει μόνο για να το μελετούν οι επιστήμονες και κανένας αγρότης δεν μπορεί είτε να αγοράσει είτε να βρει πιστοποιημένες παραδοσιακές ποικιλίες που έχουν μεγάλη διατροφική αξία αλλά και πολύ μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με τα υβρίδια που καλλιεργούνται αυτή την στιγμή . Έτσι χάνουμε το πλεονέκτημα να μπούμε με προϊόντα υψηλής διατροφικής άξιας στις αγορές του κόσμου .
Η Μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που κινδυνεύει άμεσα να καταστραφεί λόγω των φυτοφαρμάκων των υβριδίων και των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων , αλλά και της κλιματικής αλλαγής . Η συνέχιση της απαγόρευσης των μεταλλαγμένων στην χώρα μας , αλλά και τα μεγαλύτερα κίνητρα στους αγρότες να παράγουν βιολογικά προϊόντα είναι επιτακτική για να προστατευτεί ο κλάδος της μελισσοκομίας και να αναπτυχτεί την στιγμή που σε όλο τον κόσμο η παράγωγη των μελισσοκομικών προϊόντων έχει ραγδαία πτώση λόγω της οικολογικής καταστροφής. Η αύξηση των εξαγωγών είναι εφικτή μιας και το ελληνικό μέλι δεν έχει μεταλλαγμένη γύρη γεγονός που συνιστά σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αγροδασοπονία , μια εκπληκτική μέθοδος παραγωγής δενδροκομικών προϊόντων σε συνδυασμό με σιτηρά και ψυχανθή που στην χώρα μας δεν εφαρμόζεται καθόλου. Μπορεί να αυξήσει το μέσο εισόδημα του αγρότη , αλλά και να μειώσει το νερό που χρειάζεται για να καλλιεργήθούν περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με το νερό όπως στην Λάρισα αλλάζοντας καλλιέργειες αυξάνοντας τα εισοδήματα των αγροτών και αυξάνοντας την εγχώρια παράγωγη σιτηρών αλλά και δενδροκομικών προϊόντων (αμύγδαλα , καρυδιά κλπ) που είμαστε σαν χώρα ελλειμματικοί .Με την μείωση της κατανάλωσης του νερού θα αποφύγουμε την ερημοποίηση απο την οποία κινδυνεύουν περιοχές της Ελλάδας όπως ο θεσσαλικός κάμπος , λόγω των χιλιάδων γεωτρήσεων που έχουν σχεδόν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών αυτών .
Το έλλειμμα μονάδων μεταποίησης που υπάρχει αυτή την στιγμή στη χώρα , επιτρέπει στους εμπόρους και τα καρτέλ να εκμεταλλεύονται την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας , κερδοσκοπώντας εις βάρος των παραγώγων και των καταναλωτών . Η μεταποίηση θα πρέπει να αναπτυχτεί μέσω των συνεταιρισμών αγροτών και κτηνοτροφών οι όποιοι εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες με την εποπτεία ορκωτών λογιστών. Οι συνεταιρισμοί όλα αυτά τα χρόνια έγιναν καρτέλ κερδοσκοπίας εις βάρος των μικροπαραγωγών , αλλά και απομύζησης των κοινοτικών προγραμμάτων χωρίς να κάνουν τίποτα το εποικοδομητικό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων . Η χώρα μας έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα γιατί οι συνεταιρισμοί έκλεβαν τα κοινοτικά κονδύλια προς όφελος των αγροτοσυνδικαλιστων με αποτέλεσμα να οι περισσότεροι αγρότες να είναι υπερχρεωμένοι ενώ κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστες να έχουν γίνει εκατομμυριούχοι και τσιφλικάδες μέσα σε 20 χρόνια. Οι υπόλοιποι πληρώνουμε την αδράνεια τους όλα αυτά τα χρόνια μην μπορώντας να έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα . Ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στους συνεταιρισμούς είναι επιτακτικός ώστε να αποφευχθούν πλέον τα κακώς κείμενα των προηγουμένων 30 ετών αλλά και να προχώρησει η μεταποίηση .
Βελτίωση των αρδευτικών υποδομών της χώρας ώστε να έχουμε αύξηση της παραγωγής . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον νόμο Αιτωλοακαρνανίας που τα αρδευτικά είναι από την δεκαετία του 70 , στο μεγαλύτερο μέρος του κάμπου του Αγρινίου πιο συγκεκριμένα , η άρδευση γίνεται με κατάκλιση που είναι απαρχαιωμένη μέθοδος ποτίσματος με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερη παραγωγή σε σχέση με άλλους τρόπους άρδευσης και τεραστία σπάταλη νερού αλλά και απομύζηση τω θρεπτικών στοιχείων των χωραφιών από αυτό τον τρόπο άρδευσης .
Μεγαλύτερα κίνητρα σε νέους ώστε να μπουν στον κλάδο καθώς αυτή την στιγμή είναι γερασμένος και όσοι νέοι θέλουν να πουν και να επενδύσουν δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται και αυτά είναι παρά πολλά ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί . Ένα κίνητρο θα ήταν μια αναδιανομή δικαιωμάτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ειδικά νέους , καθώς πολλά από τα κληρονομικά δικαιώματα αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ανθρώπους που δεν ασκούν την γεωργική δραστηριότητα (συνταξιούχοι ,γιατροί , δικηγόροι άλλα άσχετα επαγγέλματα ) και απλά μπαίνουν οι επιδοτήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σαν εξτρά εισόδημα , με αποτέλεσμα να μην επενδύονται στην παραγωγή όπου είναι και ο ρόλος τους.
Οι έρευνες των Ελληνικών πανεπιστήμιων να είναι ανοιχτές στους παραγωγούς , αλλά και να συμβάλουν τα πανεπιστήμια στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής . Επίσης τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να μελετήσουν σε ποια αγροτικά προϊόντα είμαστε ελλειμματικοί σαν χώρα και πως μπορούμε να δώσουμε κίνητρα ώστε να τα παράγουμε για να μπορέσουμε να είμαστε αυτόνομοι σαν χώρα τουλάχιστον στο φαγητό. Σε περιόδους κρίσης η σίτιση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο ζήτημα . Τέλος θα μπορούσαν αντικείμενα μελέτης των πανεπιστήμιων όπως πχ η ιχθυοπονία (παραγωγή ψαριών σε συνδυασμό με αγροτικά προϊόντα ) να παράγει προϊόντα που θα δίνονται δωρεάν σε απόρους που δυστυχώς στην χώρα μας είναι αρκετοί καταπολεμώντας την πείνα ενώ θα ερευνούν οι αυριανοί γεωπόνοι .
Κεντρικός σχεδιασμός για την προώθηση των ελληνικών βιολογικών και μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο εξωτερικό ώστε να ανατραπεί το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών , αλλά και να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας και κατά συνέπεια να μειωθεί το χρέος που το μετράμε σε σχέση με το ΑΕΠ .
Που θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά είναι ένα μεγάλο θέμα αλλά δεν είναι κάτι το όποιο είναι αδύνατο. Αυτή την στιγμή η νέα ΚΑΠ δίνει αρκετά χρήματα , άλλα και οι έλεγχοι σε όσους έκλεβαν τόσα χρόνια κοινοτικά κονδύλια θα μπορούσαν πολύ εύκολα να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα , μέσω της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων όσων ζημίωσαν τον ελληνικό λαό. Επίσης τα πρόστιμα που θα γλιτώσει η χώρα από την παραγωγή καθαρής ενεργείας και η μείωση του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγές - εξαγωγές , μπορούν να τροφοδοτήσουν τις κρατικές επενδύσεις που χρειάζονται για ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ελπίζω κάποια από αυτά να σας δώσουν ιδέες για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Τα έγραψα όσο ποιο περιληπτικά μπορούσα γιατί αλλιώς θα έπρεπε να γράψω βιβλίο .
Συντροφικά,
Δ. Καλαμπόκας, νέος αγρότης, Αγρίνιο.
Καμία ερευνά δεν έγινε για το πώς θα αντικατασταθεί το εισόδημα των αγροτών στην μετά καπνών εποχή !! Οι αγρότες της περιοχής έχουν στραφεί κατά κύριο λόγο στην παράγωγη των ζωοτρόφων , τριφύλλια καλαμπόκια κλπ , καλλιέργειες που για να αποδώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα πρέπει να καλλιεργούνται σε τεράστιες εκτάσεις πράγμα που ευνοεί μόνο τους μεγάλοαγρότες. Οι υπόλοιποι καλλιεργούν απλά και μόνο για να διατηρήσουν τα δικαιώματα των επιδοτήσεων της ΕΕ . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε μια μέση χρονιά , απο την καλλιέργεια καλαμποκιού , ο αγρότης έχει κατά μέσο ορό 50 ευρώ καθαρά κέρδη το στρέμμα !!! Πράγμα που σημαίνει ότι για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς πρέπει να καλλιεργεί 250 και πλέον στρέμματα σε μια Ελλάδα που ο μέσος αγρότης έχει 50 στρέμματα ιδιόκτητα !!!
Τα πανεπιστήμια κρατούν τις έρευνες στα συρτάρια και οι καθηγητές περιμένουν κάποιον πλούσιο να τις αγοράσει μαύρα και να κονομάνε εις βάρος των αγροτών και όλων των ελλήνων φορολογουμένων που τους πληρώνουν .
Η πρόταση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του της Αιτωλοακαρνανίας περνά βέβαια από ένα συνολικό πλαίσιο ανασυγκρότησης που πρέπει να τεθεί από την νέα κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά .
Αυτή την στιγμή η χωρά μας βρίσκεται σε μια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που ΜΟΝΟ ο πρωτογενής τομέας μπορεί να την εξαλήψει με τον να τον κάνουμε την βαριά βιομηχανία της χώρας .
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή παράγει μόνο το 60% των κηπευτικών που καταναλώνει. Με δεδομένη την ηλιοφάνεια της χώρας , την ποιότητα του εδάφους και το μεσογειακό κλίμα αυτό είναι τραγικό , ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Ολλανδία παράγει το 120% της εγχώριας κατανάλωσης !!! Αυτό συμβαίνει γιατί η υδροπονία δεν έχει προχωρήσει στην χωρά μας , λόγο του μεγάλου κόστους εγκατάστασης των υδροπονιών θερμοκηπίων 100,000 ευρώ ανά στρέμμα περίπου. Στα προγράμματα των προηγουμένων κυβερνήσεων η υδροπονία δεν είχε καμία θέση. Εάν είχε τώρα θα μπορούσαμε να παράγουμε το 500% της κατανάλωσης μας σε κηπευτικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχτεί στην χώρα μας , όχι μόνο για να κάνουμε εξαγωγές ή να κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι αγρότες , αλλά για να μπορούμε να έχουμε αυτονομία σαν χώρα στα κηπευτικά . Στα προγράμματα του εσπα θα πρέπει να είναι μέσα η επιχορήγηση υδροπονικών μονάδων .
Απεμπλοκή των αγροτών από την παράγωγη ζωοτροφών δίνοντας κίνητρα στους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν μονάδες υδοπονικων ζωοτροφών οι οποίες θα μειώσουν στο μισό το κοστολόγιο των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους , θα απεγκλωβίσουν πολλές χιλιάδες στρέμματα από την παράγωγη ζωοτροφών και θα μειώσουν την τιμή του κρέατος και του γάλακτος στον Έλληνα καταναλωτή !!! Τέλος θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στην αύξηση των κοπαδιών τους άρα και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος με συνέπεια την μείωση των εισαγωγών και γιατί όχι τις εξαγωγή ελληνικού κρέατος αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων !!!
Παράγωγη ενεργείας και φθηνών οργανικών λιπασμάτων από τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων . Η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε δημιουργία μονάδων παραγωγής ενεργείας από βιομάζα σε κάθε νόμο και να προχωρήσει σε συμφωνία- κίνητρο για τους κτηνοτρόφους ώστε να μεταφέρουν την βιομάζα από τις μονάδες τους στα εργοστάσια της ΔΕΗ με αντάλλαγμα την μείωση του ρεύματος. Ετσι θα μειωθεί το κόστος ενεργείας στις κτηνοτροφικές μονάδες και η ΔΕΗ θα παράγει καθαρή ενεργεία μειώνοντας τα πρόστιμα της ΕΕ . Με τα υπολείμματα της επεξεργασίας της βιομάζας μπορούν να παράγονται φθηνή βιολογικά λιπάσματα που θα τα αγοράζουν οι αγρότες μειώνοντας το κοστολόγιο των λιπασμάτων και αυξάνοντας την ποιότητα των προϊόντων τους !!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΕ δίνει την Ελλάδα 4 δισεκατομμύρια για την παράγωγη καθαρής ενεργείας. Με αυτά τα χρήματα μπορούν να κατασκευαστούν 4,000 μονάδες παραγωγής 1MW η κάθε μια , 4,000 MW καθαρής φθηνής ενεργείας για την Ελλάδα !!!
Εκμετάλλευση του μεσογειακού κλΊματος για την παράγωγη παραδοσιακών ποικιλιών μη γενετικά τροποποιημένων , κάνοντας την χώρα μας τροφοδότη της Ευρώπης σε τρόφιμα που δεν θα προκαλούν καρκίνο (όπως κάνουν τα μεταλλαγμένα ) . Στην ΕΕ επιτράπηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους αλλά και τα ζώα που τα καταναλώνουν. Η Ελλάδα έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα το Μεσογειακό κλίμα , θα πρέπει να επενδύσει στην παράγωγη τροφών μη γενετικά τροποποιημένων και με σημαία της αυτό να μπει δυναμικά στις αγορές της Ευρώπης αλλά και του κόσμου . Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα να πολλαπλασιάσει το γενετικό υλικό παραδοσιακών σπόρων που διατηρεί , καθώς για την ώρα το έχει μόνο για να το μελετούν οι επιστήμονες και κανένας αγρότης δεν μπορεί είτε να αγοράσει είτε να βρει πιστοποιημένες παραδοσιακές ποικιλίες που έχουν μεγάλη διατροφική αξία αλλά και πολύ μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με τα υβρίδια που καλλιεργούνται αυτή την στιγμή . Έτσι χάνουμε το πλεονέκτημα να μπούμε με προϊόντα υψηλής διατροφικής άξιας στις αγορές του κόσμου .
Η Μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που κινδυνεύει άμεσα να καταστραφεί λόγω των φυτοφαρμάκων των υβριδίων και των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων , αλλά και της κλιματικής αλλαγής . Η συνέχιση της απαγόρευσης των μεταλλαγμένων στην χώρα μας , αλλά και τα μεγαλύτερα κίνητρα στους αγρότες να παράγουν βιολογικά προϊόντα είναι επιτακτική για να προστατευτεί ο κλάδος της μελισσοκομίας και να αναπτυχτεί την στιγμή που σε όλο τον κόσμο η παράγωγη των μελισσοκομικών προϊόντων έχει ραγδαία πτώση λόγω της οικολογικής καταστροφής. Η αύξηση των εξαγωγών είναι εφικτή μιας και το ελληνικό μέλι δεν έχει μεταλλαγμένη γύρη γεγονός που συνιστά σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αγροδασοπονία , μια εκπληκτική μέθοδος παραγωγής δενδροκομικών προϊόντων σε συνδυασμό με σιτηρά και ψυχανθή που στην χώρα μας δεν εφαρμόζεται καθόλου. Μπορεί να αυξήσει το μέσο εισόδημα του αγρότη , αλλά και να μειώσει το νερό που χρειάζεται για να καλλιεργήθούν περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με το νερό όπως στην Λάρισα αλλάζοντας καλλιέργειες αυξάνοντας τα εισοδήματα των αγροτών και αυξάνοντας την εγχώρια παράγωγη σιτηρών αλλά και δενδροκομικών προϊόντων (αμύγδαλα , καρυδιά κλπ) που είμαστε σαν χώρα ελλειμματικοί .Με την μείωση της κατανάλωσης του νερού θα αποφύγουμε την ερημοποίηση απο την οποία κινδυνεύουν περιοχές της Ελλάδας όπως ο θεσσαλικός κάμπος , λόγω των χιλιάδων γεωτρήσεων που έχουν σχεδόν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών αυτών .
Το έλλειμμα μονάδων μεταποίησης που υπάρχει αυτή την στιγμή στη χώρα , επιτρέπει στους εμπόρους και τα καρτέλ να εκμεταλλεύονται την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας , κερδοσκοπώντας εις βάρος των παραγώγων και των καταναλωτών . Η μεταποίηση θα πρέπει να αναπτυχτεί μέσω των συνεταιρισμών αγροτών και κτηνοτροφών οι όποιοι εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες με την εποπτεία ορκωτών λογιστών. Οι συνεταιρισμοί όλα αυτά τα χρόνια έγιναν καρτέλ κερδοσκοπίας εις βάρος των μικροπαραγωγών , αλλά και απομύζησης των κοινοτικών προγραμμάτων χωρίς να κάνουν τίποτα το εποικοδομητικό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων . Η χώρα μας έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα γιατί οι συνεταιρισμοί έκλεβαν τα κοινοτικά κονδύλια προς όφελος των αγροτοσυνδικαλιστων με αποτέλεσμα να οι περισσότεροι αγρότες να είναι υπερχρεωμένοι ενώ κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστες να έχουν γίνει εκατομμυριούχοι και τσιφλικάδες μέσα σε 20 χρόνια. Οι υπόλοιποι πληρώνουμε την αδράνεια τους όλα αυτά τα χρόνια μην μπορώντας να έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα . Ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στους συνεταιρισμούς είναι επιτακτικός ώστε να αποφευχθούν πλέον τα κακώς κείμενα των προηγουμένων 30 ετών αλλά και να προχώρησει η μεταποίηση .
Βελτίωση των αρδευτικών υποδομών της χώρας ώστε να έχουμε αύξηση της παραγωγής . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον νόμο Αιτωλοακαρνανίας που τα αρδευτικά είναι από την δεκαετία του 70 , στο μεγαλύτερο μέρος του κάμπου του Αγρινίου πιο συγκεκριμένα , η άρδευση γίνεται με κατάκλιση που είναι απαρχαιωμένη μέθοδος ποτίσματος με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερη παραγωγή σε σχέση με άλλους τρόπους άρδευσης και τεραστία σπάταλη νερού αλλά και απομύζηση τω θρεπτικών στοιχείων των χωραφιών από αυτό τον τρόπο άρδευσης .
Μεγαλύτερα κίνητρα σε νέους ώστε να μπουν στον κλάδο καθώς αυτή την στιγμή είναι γερασμένος και όσοι νέοι θέλουν να πουν και να επενδύσουν δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται και αυτά είναι παρά πολλά ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί . Ένα κίνητρο θα ήταν μια αναδιανομή δικαιωμάτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ειδικά νέους , καθώς πολλά από τα κληρονομικά δικαιώματα αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ανθρώπους που δεν ασκούν την γεωργική δραστηριότητα (συνταξιούχοι ,γιατροί , δικηγόροι άλλα άσχετα επαγγέλματα ) και απλά μπαίνουν οι επιδοτήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σαν εξτρά εισόδημα , με αποτέλεσμα να μην επενδύονται στην παραγωγή όπου είναι και ο ρόλος τους.
Οι έρευνες των Ελληνικών πανεπιστήμιων να είναι ανοιχτές στους παραγωγούς , αλλά και να συμβάλουν τα πανεπιστήμια στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής . Επίσης τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να μελετήσουν σε ποια αγροτικά προϊόντα είμαστε ελλειμματικοί σαν χώρα και πως μπορούμε να δώσουμε κίνητρα ώστε να τα παράγουμε για να μπορέσουμε να είμαστε αυτόνομοι σαν χώρα τουλάχιστον στο φαγητό. Σε περιόδους κρίσης η σίτιση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο ζήτημα . Τέλος θα μπορούσαν αντικείμενα μελέτης των πανεπιστήμιων όπως πχ η ιχθυοπονία (παραγωγή ψαριών σε συνδυασμό με αγροτικά προϊόντα ) να παράγει προϊόντα που θα δίνονται δωρεάν σε απόρους που δυστυχώς στην χώρα μας είναι αρκετοί καταπολεμώντας την πείνα ενώ θα ερευνούν οι αυριανοί γεωπόνοι .
Κεντρικός σχεδιασμός για την προώθηση των ελληνικών βιολογικών και μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο εξωτερικό ώστε να ανατραπεί το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών , αλλά και να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας και κατά συνέπεια να μειωθεί το χρέος που το μετράμε σε σχέση με το ΑΕΠ .
Που θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά είναι ένα μεγάλο θέμα αλλά δεν είναι κάτι το όποιο είναι αδύνατο. Αυτή την στιγμή η νέα ΚΑΠ δίνει αρκετά χρήματα , άλλα και οι έλεγχοι σε όσους έκλεβαν τόσα χρόνια κοινοτικά κονδύλια θα μπορούσαν πολύ εύκολα να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα , μέσω της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων όσων ζημίωσαν τον ελληνικό λαό. Επίσης τα πρόστιμα που θα γλιτώσει η χώρα από την παραγωγή καθαρής ενεργείας και η μείωση του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγές - εξαγωγές , μπορούν να τροφοδοτήσουν τις κρατικές επενδύσεις που χρειάζονται για ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ελπίζω κάποια από αυτά να σας δώσουν ιδέες για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Τα έγραψα όσο ποιο περιληπτικά μπορούσα γιατί αλλιώς θα έπρεπε να γράψω βιβλίο .
Συντροφικά,
Δ. Καλαμπόκας, νέος αγρότης, Αγρίνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου