Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Με αφορμή την αντιφασιστική συγκέντρωση στο Αγρίνιο

Φωτό από το ιστολόγιο της apertus


   Μετά απο την επιτυχημένη αντιφασιστική διαδήλωση στις 17/7,οργανωμένη κατά κύριο λόγο απο τον αντιεξουσιαστικό χώρο,θεωρούμε απαραίτητο να μπουν  κάποια βασικά, απο τη σκοπιά του  μαρξισμού ,κριτήρια για μια παρατεταμένη-μαζική-νικηφόρα αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου.
   Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε οτι οικοδομείται με γρήγορους ρυθμούς νεοναζιστικό κίνημα στην Ελλάδα.Το εκλογικό αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής δεν ηταν ψήφος διαματυρίας της δυσαρεστημένης βάσης του ΛΑΟΣ ή του Καμμένου.
Ηταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς βάσης των φασιστών σε επίπεδο γειτονιάς και νεολαίας.
    Οι φασίστες πέρασαν απο το συμβολικό στο πραγματικό ,προφανέστατα με τις πλάτες του βαθέος κράτους,αλλα κατάφεραν να διεμβολίσουν την κεντροδεξιά ,αναδεικνύοντας στο σήμερα,στην καθημερινότητα ,μια ναζιστική "διέξοδο της χώρας"απο την κρίση.Η ΑΟΖ και η εκμετάλευση πετρελαικών αποθεμάτων στον ελληνικό χώρο, η αναβάθμιση του στρατού στη διεκπεραίωση των δημόσιων έργων  σαν απάντηση στη διαφθορά,η καταγγελία των γιάπηδων με τα γκρίζα κουστούμια που κλείνουν τα εργοστάσια και δουλειά για όλους τους έλληνες- εργάτες.Αυτα είναι στοιχεία πολιτικού προγράμματος που στο περιβάλλον της κρίσης ,ας μην κοροιδευόμαστε βρίσκει ευήκοα ώτα στα χτυπημένα απο την κρίση μικροαστικά στρώματα.Ιδίως οταν το εργατικό κίνημα δεν κλιμακώνει την αντίσταση ,ούτε και εχει συστηματική πολιτική συμμαχίας με την μικρή αγροτική ιδιοκτησία και τους εργάτες γής ,που όλως τυχαίως πολλοί απο αυτούς είναι μετανάστες.
    Η στρατιωτική πυγμή των ομάδων κρούσης επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα του αήττητου , αλλά είναι μόνο μια πλευρά της ανάπτυξης του φασιστικού κινήματος. Όταν φτάνουμε στο σημείο στην ΕΘΕΛ (πρωην ΕΑΣ),στο σωματείο που επέβαλλε τη μοναδική επανακρατικοποίηση στον κόσμο (1993) στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, να δρουν και να εκπροσωπούνται καθαροί νεοναζιστές , είναι ξεκάθαρο οτι τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά καθήκοντα της Αριστεράς πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να αναβαθμιστούν.
   Οταν οι χρυσαυγίτες κάνουν μαζικά πογκμρόμ σε βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και δεν υπάρχει καμία απάντηση απο την αριστερά και τα συνδικάτα,όταν  επκρόσωποι της Αριστεράς που η μία επιδιώκει τη Λαική Εξουσία και η άλλη την κυβέρνηση της Αριστεράς, δέχονται να συνομιλήσουν στο ίδιο πάνελ με τον Κασιδιάρη και τρώνε φάπες μπροστά σε εκατομύρια τηλεθεατές, είναι ξεκάθαρο οτι η Αριστερά δεν εχει αναλύσει επαρκώς την ανάπτυξη των φασιστών και δεν έχει το παραμικρό σχέδιο αντιμετώπισης τους.


                                 Τρία σημεία για ταξική απάντηση στο        φασιστικό κίνδυνο.

  1. Δν φΗ Αριστερά από θέση αρχής δεν αντιμετωπίζει τους μετανάστες απο ανθωπιστική και μόνο σκοπιά  Για εμάς οι μετανάστες είναι τμήμα της εργατικής τάξης , της τάξης που είναι επιφορτισμένη απο την ίδια της τη θέση στην καπιταλιστική οικονομία, να ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και να οικοδομήσει μια κοινωνία ισότητας και σοσιαλισμού.Ο ρατσισμός καλλιεργείται απο τα πάνω σαν εργαλείο διάσπασης του εργατικού στρατοπέδου. Όταν στους χώρους δουλειάς η αντιρατσιστική προπαγάνδα είναι  ανύπαρκτη, ακόμα και οταν υπάρχει η επίσημη έκκληση ομοσπονδιών (π.χ ΟΛΜΕ τη μέρα κατα του ρατσισμού),η καλύτερη αντιφασιστική διαδήλωση, το πιο πετυχημένο στρατιωτικό χτύπημα σε βάρος της χρυσής αυγής  πατάει σε πήλινα πόδια.
          ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΤΑΞΗ .αυτός είναι ο οδηγός της δράσης μας.
          ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ.
          ΜΑΖΙΚΗ ΕΓΓΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
     
  Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ  ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ-ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    2.     Το αντιφασιστικό μέτωπο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μια αυτόνομη-αυθύπαρκτη δράση , ανεξάρτητη απο τα ταξικά μέτωπα, ανεξάρτητη απο τον αγώνα για την ανατροπή του μνημονίου,την πάλη για δημόσια παιδεία-υγεία, την πάλη ενάντια στην ανεργία. Το πιο διαδεδομένο μοτίβο αντιφασιστικής δράσης είναι μια διαδήλωση αναρχικών-αριστερών ενάντια σε κάποια φασιστική πρόκληση και μετα μην τον είδατε τον Παναή... 
            Οι αντιρατσιστές-αντιφασίστες πρέπει να κάνουν απο την ανάποδη αυτο που έκανε η χρυση αυγή στον Αγιο Παντελεήμονα. Να ριζώσουν στις γειτονιές, να είναι εκει στα κοψίματα του ρεύματος, στις εξώσεις, να αποτρέψουν εστω και μία απόλυση,να στήσουν στέκια νεολαίας, να ξαναζωντανέψουν τα τοπικά παραρτήματα των συνδικάτων.Κοντολογίς να αποβάλει η Αριστερά τη συστημική λίγδα της θεσμικής αντιπολίτευσης , του λεγκαλισμού( του σεβασμού δηλαδή της αστικής νομιμότητας),να βρίσκεται με συστηματικό τρόπο σε κάθε ταξική μάχη στο πλευρό των θυμάτων της καπιταλιστικής κρίσης , ανεξαρτήτως καταγωγής ,θρησκεύματος,"νομιμότητας" ή οχι των μεταναστών.Είμαστε στο πλευρό όσων ζούν απο τον ιδρώτα του προσώπου τους και θα επιθυμούσαμε την απέλαση όλων των καπιταλιστικών παρασίτων και των λακέδων τους.

   3.Αντιφασιστικό Μέτωπο με ποιόν;


     Η απάντηση στο ερώτημα προκύπτει απο την ίδια τη φύση του φασισμού.Ο φασισμός διαφέρει απο μια δικτατορία ή απο τις αυταρχικές εκτροπές της αστικής δημοκρατίας σε περιόδους κρίσης του καπιταλισμού σαν τη σημερινή , σε ενα κρισιμότατο σημείο.
     Οι φασίστες επιχειρούν να χτίσουν έναν κομματικό οργανισμό ένα κίνημα απο τα αποκαίδια της κρίσης.Επιχειρούν να συγκροτήσουν τους συντριμένους μικροαστούς , τα πιο καθυστερημένα τμήματα της εργατικής τάξης και τα λούμπεν στοιχεία ,σε πολιορκητικό κριό εναντίον των εργατικών οργανώσεων και της αριστεράς.Δεν μιλάμε για μια πιο ακραία εκδοχή των αστικών κομμάτων.Μιλάμε για εναν αντιδημοκρατικό-αντεπαναστατικό στρατό, τα μέλη του οποίου δεν θα κατοικοεδρεύουν στα αστυνομικά τμήματα και τα υπουργεία ,αλλα στο διπλανό σπίτι,στη γειτονιά μας,στα σχολεία,στους χώρους της νεολαίας.
     α Οι πηγές στρατολόγησης των φασιστών παραμένουν ακόμα στα πλαίσια της βαθιάς δεξιάς.Η Αστυνομία πρώτη στη σειρά ,1/2 ψήφισαν χρυσή αυγή,οι απόστρατοι και οι οργανώσεις τους, οιχριστιανοφασιστικοί κύκλο, οι συνοριοφύλακες -εκ των οποίων πολλοί θα έπρεπε να περάσουν στρατοδικείο και βέβαια ο ποινικός κόσμος που εκ των πραγμάτων είναι δέσμιος του κράτους.
      Η αντικληρική προπαγάνδα ,ιδίως στο Αγρίνιο είναι εργαλείο αντιφασιστικής πάλης.Το γυναικείο ζήτημα και ο ταξικός φεμινισμός είναι αντιφασιστική προπαγάνδα.Η γενίκευση της οργανωμένης πολιτικής πάλης όλο και μεγαλύτερων τμημάτων .είναι η βάση  ενός μαζικού αποφασιστικού αλλά και πολιτικού αντιφασισμού.
     Το μέτωπο είναι ανοικτό και μας αφορά όλους. Οι φασίστες επιδιώκουν μια κοινωνία νεκροταφείο για την Αριστερά, τη δημοκατία, την πολιτιστική ζωή του λαού, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες .Η πιο πλατειά ενότητα εκεί που μπορεί να επιτευχθεί , τουλάχιστον στη συγκρότηση ενός παλλαικού μετώπου ,απο τους αναχικούς εως την ανοχή της ΔΗΜΑΡ  ,σε  μια πανεθνικής κλίμακας καμπάνια απονομιμοποίησης των μαχαιροβγαλτών του Μιχαλολιάκου είναι η απάντηση. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΑΖΙ λοιπόν. Και όσον αφορά την αντιπαράθεση στο δρόμο με τους φασίστες που τόσο συγκινεί συντρόφους απο τους περισσότερους χώρους της Αριστεράς λέμε το εξής. Η φυσική συντριβή της χρυσής ορδής ,τουλάχιστον μία ,αλλα επιδεικτική -εκτεταμένη αυτοάμυνα απο τους ίδιους τους μετανάστες ,και απο εργατικές ομάδες του αντιφασιστικού ρεύματος στο ελληνικό εργατικό κινήμα ,είναι κρίσιμη παράμετρος για να τελειώνει κανείς για αρκετό καιρό απο τα θρασίμια της ακροδεξιάς.Αλλα σύντροφοι , δεν είναι κάθε μέρα του Αι Γιαννιού και χρειάζεται να κάνουμε πολλά σε μετανάστες και έλληνες εργάτες για να μπορούμε να υλοποίησουμε ταξική απάντηση στο φασισμό.


          Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙ-
                  είναι το θερμόμετρο του ταξικού συσχετισμού
                 
   Η ενίσχυση του αστισμού προς τη Χρυσή Αυγή είναι και μέτρο του φόβου τους.Ο Γερμανικός αστισμός στήριξε σταδιακά το Χίτλερ γιατι απειλήθηκε η ίδια του η ύπαρξη σε τρείς επαναστατικές καταστάσεις , 1918-1921-1923, έως και οργανώσεις του SPD είχαν ένοπλα τμήματα.
   Η ανοικτή σύγκρουση των τάξεων είναι μπροστά μας και το κεφάλαιο ενισχύει τους πιο αδιάλλακτους υπερασπιστές του.Το ίδιο πρέπει να κάνει και το εργατικό στρατόπεδο. Να ενισχύσει και  να στήσει απο την αρχή , όπου δεν υπάχουν, ισχυρές εργατικές οργανώσεις για μια ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του κεφαλαίου και των δανειστών.Οι φασίστες άλλωστε κεφαλαιοποίησαν πρώτα απο όλα τον κυβερνητικό και κρατικό ρατσισμό.Ο Λοβέρδος να χρεώνει ανοικτά τη διάλυση της υγείας στους μετανάστες ,χαρακτηρίζοντας τους κιόλας υγειονομική βόμβα. Οι γκαιμπελίστικες ρατσιστικές εκστρατείες των Μ.Μ.Ε, όλο το νομικό απαρχαιντ που διέπει τις σχέσεις μεταναστών και Ελληνικής δημοκρατίας ,είναι η προίκα του αστικού καθεστώτος στον ελληνικό φασισμό.


                                                                      ΠΑΝΤΕΛΗΣ Μ.
                                                      ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
                                                              ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,Αγρινίου


Για να το προμηθευτείτε επικοινωνείστε μαζί μας στο 6972438219 και μέσω fb ή twitter στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου